Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stinker fortfarande"

Annons

VA-chefen Tommy Brolin som begärt att Rydberg skulle komma in med ett skadeståndsanspråk vill för dagen inte kommentera beloppet.

- Det här är dock inget ärende för VA-nämnden utan något som kommunen får fundera över tillsammans med vår försäkringsagent, säger Tommy Brolin.

Kommunen har tidigare drabbats av ett skadestånd efter ett betydligt mindre utsläpp, det var kräftodlaren Jauko Ojala som i mitten 1990-talet fick sin kräftdamm utslagen.

Ojala begärde en miljon men fick nöja sig med något över 60 000 i skadestånd när domen efter åratal av juridiska strider avgjordes vid miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.

Britt-Marie Rydberg har tidigare i Nya Ludvika Tidning vittnat om det inferno som mötte henne när hon kom hem efter jobbet och fann grävmaskiner och lastbilar i full aktion på tomten och det nonchalanta bemötande hon först fick.

Fortfarande stinker utsläppet vid varmt väder. Visserligen tror Rydberg att utsläppet på hennes tomt var större än det kommunen redovisat men hon godtar den ändå. Britt-Marie Rydberg skriver i sin skrivelse:

"500 kubikmeter, enligt tidningens skribents beskrivning skulle det motsvara 150 villatankar, då blir det ju mer begripligt hur ofantligt mycket det egentligen handlar om. Tänk tanken 150 oljetankar!"

Rydberg beskriver också de dubbla budskap som hon möttes av i kontakterna med samhällets representanter från tekniska kontoret, miljö- och hälsoskyddskontoret samt länsstyrelsen.

Familjen har därför efter utsläppet själva satt sig in i riskerna med avloppsvatten och det regelverk som finns.

Hon har efter lång tids grubbel och sömnlösa nätter kommit fram till att hon tycker 200 000 kronor är en rimlig ersättning utöver att mark och väg återställs.

Britt Marie Rydberg skriver:

"Med tanke på alla tidigare och framöver sömnlösa nätter, ständiga grubblerier, fysisk ohälsa, otrygghet, ovisshet och att läckan alltid kommer att finnas i vårt medvetande när vi vistas på tomten. Och kanske blir detta så betungande att vi i förlängningen måste flytta och då med ovisst försäljningsvärde med den allmänna kännedomen om den uppkomna skadan".

BO JOFFER

Mer läsning

Annons