Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stinas bilder är öppna för tolkning

Annons

Från början var det inte något självklart och medvetet val av Stina Brockman att hon skulle bli fotograf.

-Jag tror att jag blev fotograf för att jag var ett sjukligt litet barn, som blev van vid att betrakta andra utan att delta, säger hon.

Under senare år har Brockman bjudit på flera uppmärksammade utställningar. Bland dessa finns bland annat "Sexy Eyes" och "Åh!". Den senaste utställningen, som i dagarna finns att skåda i Arkivhuset går under namnet "Traces". Vad som visas är 15 svart- vita fotografier. Brockman har valt att ta bort en del. Dels av platsbrist "och lite för hänsyns skull", säger Brockman med ett leende. De mer naket nakna verken visas således inte.

Betecknande för Stina Brockmans fotokonst är människokroppen. Tvärtemot den traditionella normen där kvinnliga modeller dominerar väljer Brockman att fotografera manskroppen. I regel avklädda sådana.

-Att jag fotograferar män har att göra med att jag söker min egen manlighet, om man ska använda de termerna. Man behöver båda delarna, förklarar Brockman.

Brockmans bilder har inte den fotografiskt knivskarpa skärpan. Istället väljer hon att i sina verk förmedla en dubbeltydighet. Medvetet oskarpa bilder låter betraktaren själv avgöra vad denne ser.

-Men jag tycker det ändå är viktigt att ge lite ledtrådar, för att hjälpa betraktaren i sin tolkning.

-I bilderna flyter också könen ihop. Det är inte helt klart att det är män på bilderna.

Att hon valt att arbeta med svartvita bilder, förklarar Brockman:

-Jag gillar svartvitt. Att stå i mörkrummet och få fram kontrasterna. En del ungdomar tycker att det ?är inte verkligt' när det inte är i färg. Och jag vill hellre visa en inre verklighet.

Stina Brockman uppmärksammades under det sena 1970-talet för det psykologiska och inträngande innehållet i hennes verk. Det inre, svårförklarliga är en del av det som lockar henne i sitt arbete.

-Jag tycker det är fascinerande att vi vet så pass lite om oss själva, att det är ett så pass outforskat område.

-Man kan göra mycket med sig själv, bara man arbetar sig in i sig själv. Men det är så svårt att förklara, avslutar hon småskrattande.

TOBIAS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons