Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stillsam högtid...

Annons

Julen har förvandlats från en stillsam högtid till en tid för stress, hysteri, plågor och bortskämdhet!

Det är en plåga att vara tvingad till att sina lugnt och still och äta äcklig julmat och köpa dyra julklappar. Hysterin är stor flera månader i förväg för att få huset att se så "Juligt" ut. Inte nog med det, dagens barn ser bara julen som en tid då man får presenter utan att ens veta varför man firar jul från första början. Jag vill att vi ska börja tänka efter varför vi egentligen friar jul! Är det för att ge sken av att vara givmilda eller är det för att fira julens verkliga innebörd?

Jag slog upp ordet "jul" i Bonniers Svenska ordbok och hittade där förklaringen: "helg som firar Kristi födelse" Jag blev fruktansvärt besviken när jag tänker på vad vi har gjort julen till. Inte är det en helg som firar Jesus i alla fall!

År efter år kan man läsa i flertalet tidningar om människor som inte tycker om julen, som till och med åker utomlands för att slippa vara hemma under denna snöiga högtid. Man kan fråga sig varför?, vem skulle inte tycka om julen? Det svar man garanterat får är att det är för stressigt för att hinna med allt som ska hinnas med. Månader går man och febrilt tänker på att man ska kunna köpa till sina nära och kära och alla runt i kring sig. Ofta vill man att folk ska se en som en god och givmild person som älskar julen. Men under ytan döljer sig en falsk givmildhet med förhoppningar om att bli omtyck för att man är så snäll och döljer sig gör även ett innerligt hat för julen. Stressande går man runt för att hinna med att byta till julgardiner, pynta huset, trädgården, köpa julmaten, köpa julklapparna och baka alla dess sorters kakor. De saker som borde vara roligt med julen har blivit fruktansvärda plågor som drar högtiden ner till avskummen.

Att vi uppfostrar våra barn till att bara se julen som en tid där man får presenter och bli extra bortskämd är rysligt! Vi lär barnen att ta men inte ge, bli serverade och att sätta sig själv i allas centrum. Hur vill vi att våra barn ska bli egentligen?

En helg som i stillsamhet ska påminna om oss vilket mirakel som föddes för två tusen år sedan, har blivit något helt annat. Jag tycker att vi i alla fall borde ägna en tanke åt Jesus. Han är den verkliga meningen till att vi överhuvudtaget har en jul! Det gör mig faktiskt illamående att tänka på hur julen har förvandlats från att en gång vara något heligt till att bli en sådan plåga som det är i dag! Är det så här man firar allt Jesus gjorde för oss?

JOHANNA

Mer läsning

Annons