Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stickkafé för ro och gemenskap

Annons

Det var för dryga två år sedan som Agneta tog över som ordförande i Leksands hemslöjdsförening som det hette då. Förra året ändrades föreningens namn till kort och gott Leksands hemslöjd.

- Det blev lite tungt med Leksands hemslöjdsförening, säger hon.

I och med 2007 är man inne på tredje terminen med stickkafé och idén var Agneta Magnussons som hade en hel del idéer med sig från sitt tidigare jobb som programansvarig på Skansen.

Stickkaféet är ett ypperligt sätt att få träffa likasinnade.

- Att få känsla för materialet, förklarar Agneta, som också hoppas få med fler unga i stickningens underbara värld.

Redan under kommande vinterfestival i slutet av månaden välkomnas ungdomar att sticka, virka och kroka.

- De behöver inte kunna något innan. En sorts prova-på.

Det stickades så det stod härliga till på övervåningen till hemslöjden. Det gick inte att ta miste på att stickning har blivit lite av en "fluga". Inte bara i New York. I Norge finns till och med sticktåg. Många tar till exempel tåget mellan Oslo och Röros för att få göra det man mest av allt gillar.

Agneta Magnusson talar om att föra hantverkstraditionen vidare. Det finns inte många barn som kan sticka vantar och sockor men de ber om att få lära sig.

- Här kan de få lära sig grunden, lovade Agneta som även välkomnade män till sysselsättningen, som kräver en viss teknik.

Där satt Margaretha Westlund som fick kontakt med Agneta Magnusson när hon var ute på nätet och Frivolitetsföreningens hemsida. Då fick hon kännedom om hemslöjdens stickkafé.

- Jättekul, säger Margaretha, som även tog med sig dotter Emma och hennes svärmor Kerstin Sandell.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons