Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stereotyp bild av Finland"

Annons

Antti Ylikiiskilä har undersökt hur Finland, finländare och sverigefinländare framställs i svenskböcker och historieböcker för hög- stadiet och gymnasiet.

-Det är en mycket stereotyp bild, den är väldigt fördomsfull, säger han.

Sverigefinländaren är outbildad, har missbruks- problem och skolkar från skolan. Det är den bilden svenska skolböcker ger gymnasieeleverna.

Det står väldigt lite om den stora finska minoriteten, nästan en halv miljon människor, som bor i Sverige. Och i vissa skolböcker är namnet på Finlands förre president felstavat, enligt undersökningen.

-Det enda positiva som står om finländarna är att de är bra på idrott, säger Ylikii-skilä.

Han har läst 5000 sidor i skolböcker i svenska och historia. Alla böcker är nyare än fem år och har skrivits efter att sverige- finländarna fick minoritetsställning.

Efter att Antti Ylikiiskilä både varit med i finsk tv och radio och hållit seminarium på finska ambassaden, reagerar nu Finlands riksdag.

Den finländska parla-mentarikern Raija Vahasalo tycker att vissa uppgifter i de svenska skolböckerna är rasistiska.

Nu har Raija Vahasalo skrivit ett brev till den sven-ska regeringen. Hon vill veta vad regeringen tänker göra för att informationen om Finland, finländare och sverigefinländare ska bli korrekt.

Antti Ylikiiskilä menar att det måste till mer information för att bilden ska bli mer nyanserad.

-Enligt läroplanen ska eleverna lära sig om svenska minoriteter i skolan men i skolböckerna står väldigt lite. Lärarna måste ge en kompletterande bild. Dess-utom behövs informationsmaterial om den minoritet som sverigefinländarna är.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons