Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenkastning stoppade kraftverk

Annons

- Eftersom Väsman nu är full så har vi fått släppa åtta kubikmeter vatten i sekunden förbi kraftverket i Ludvikaforsen, suckar Tommy Hjort vid Västerbergslagens Kraft AB som bedömer förlusten per dygn till 15 000 kronor.

Men lika tungt suckar han när han tänker på vad som skulle kunnat ha hänt om det blivit en kortslutning.

- 10 000 volt. De som var här orsakade förödelse genom att kasta stenar på en generator av öppen konstruktion. Dessutom har man uppenbarligen manipulerat med styrutrustningen. Dessa tilltag ledde till att aggregaten stannade, genom att skyddsutrustningen trädde i funktion. Det har av allt att döma inneburit omedelbar livsfara för förövarna.

- Tänk om de hade kastat in elek-triskt ledande föremål, nu har vi hittat stenar och delar från en förbandslåda. Men bara att kasta in en sten skulle kunnat leda till att den slogs tillbaka av kraften i den roterande generatorn.

Så snart maskinerna stannade gick larm till vakthavande ingenjör. När han kom till platsen kunde han konstatera stenar i och intill generatorn, tolv sönderslagna fönster, felställda manöverorgan och en öppen bakdörr. På bak- sidan har någon tänt en brasa.

På plats lyckades man efter genomgång av en rad punkter på en kontrollista återstarta det ena aggregatet. För det andra kunde det inte uteslutas att skadorna var värre så först på måndagsförmiddagen hade man kontrollerat generatorn och kunde återuppta produktionen.

Kraftbolaget ser mycket allvarligt på det inträffade och händelsen kommer nu att utredas grundligt och är polisanmäld.

- Vi vill inte spekulera i hur vandalerna tog sig in, det får polisen utreda, säger Tommy Hjort.

Eftersom stationen byggs om under nästa år kommer befintliga aggregat från 1930- och 1940- talet att vara i drift till i början av 2007 då de tas ur drift för gott.

För ett par år sedan utsattes också kraftverket för vandalism, men den gången tog sig förövarna inte in i kraftverket.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons