Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Steget ska nu stå på egna ben

Annons

Socialkooperativet Steget kommer med all sannolikhet att starta sin verksamhet som ekonomisk förening i höst. Det är dock oklart i vilken omfattning den sparkar igång. Detta eftersom finansieringen av den första tiden ännu inte är färdig.

Karl-Erik Finnäs vid Steget ser ljust på framtiden.

- Våra kunder visar stort intresse för verksamheten och vi har stort förtroende för att de kommer att bidra till finansieringen, säger han.

Det Steget bland annat väntar på är ett besked från kommunstyrelsen om en checkkredit. Kommunens beslut dröjer troligtvis till slutet av sommaren.

Så fort Steget fått igång sin verksamhet är ledningen övertygad om att man kommer att börja fakturera kunderna.

- Vår verksamhet ska finansieras utifrån de avgifter för de tjänster som våra kunder köper, säger Karl-Erik Finnäs.

Stegets affärsidé är att få långtidssjukskrivna och långtidsarbetslöa på fötter.

Tanken är att deltagarnas skaparkraft och initiativförmåga ska tas till vara.

Fram till i år har Steget finansierat sin verksamhet med pengar från EU:s mål 3, men nu är projektperioden över och tanken är att Steget ska stå på egna ben i fortsättningen.

Idag består Stegets intressenter av Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och socialförvaltningen i Säters kommun.

- Vår förhoppning är att företag på sikt ska köpa tjänster av oss. Då och då händer det att företag har anställda som behöver återanpassa sig, säger Karl-Erik Finnäs.

Under de nu rådande omständigheterna får Steget starta sin verksamhet i mindre skala än planerat. En lösning kan vara att stanna kvar i de nuvarande lokalerna en tid innan verksamheten flyttas till nya lokaler.

- I nuläget har vi ingen ekonomiansvarig eller projektledare, men jag räknar med att vi har ett bra stöd från myndigheterna, säger Daniel Igelberg,s en av projektledarna vid Steget.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons