Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statssekreteraren besökte Borlänge

/
  • Statssekreteraren hos integrationsminister Erik Ullenhag, Jasenko Selimovic besökte Borlänge under tisdagen. Syftet med resan var att diskutera hur reformen gällande etablering av nyanlända slagit ut.
  • Landshövding Maria Norrfalk var tacksam över att regeringskansliets representanter tog sig tid att besöka Dalarna.

Statssekreteraren hos integrationsminister Erik Ullenhag, Jasenko Selimovic, besökte Borlänge under onsdagseftermiddagen. Syftet var att diskutera effekterna av den reform gällande etablering av nyanlända som trädde i kraft 1 december 2010.
– Det finns ett stort engagemang för den här frågan, säger Selimovic.

Annons

Det är nu drygt ett år sedan reformen, som skulle påskynda processen för nyanlända invandrare att komma in på arbetsmarknaden, trädde i kraft. I syfte att följa upp effekterna av reformen har representanter från regeringskansliet under hösten besökt län såsom Västergötland, Södermanland och Skåne. Under onsdagen var det Dalarnas och Borlänges tur.

– Vår uppgift är att lyssna på de lokala rösterna. Vi vill fånga upp vad som fungerar bra och vad som kanske fungerar mindre bra. Här i Dalarna har vi fått höra mycket positivt, men vissa saker skulle behöva förbättras, säger statssekreteraren Jasenko Selimovic.

Vad är det som fungerar mindre bra?

– Samordningen på den lokala nivån skulle kunna bli ännu bättre. Vi ska komma ihåg att det är en komplicerad förändring som tar tid att sätta sig. Men Dalarna är helt klart på rätt väg, säger Selimovic.

Med på resan var även Catharina Bildt, politisk sakkunnig hos integrationsminister Erik Ullenhag.

– Det är väldigt värdefullt för oss att få in synpunkter från de människor som faktiskt berörs av reformen. Vi försöker maxa resorna så att vi ska hinna med så mycket som möjligt. Borlänge är en stad som tagit emot väldigt många invandrare på kort tid. Det innebär en stor utmaning när det gäller att lösa arbetssituationen, säger Bildt.

Under besöket, som länsstyrelsen anordnade, deltog omkring 40 representanter från olika sammanhang. Kommunalrådet i Borlänge kommun Kenneth Persson (S) och landshövdingen Maria Norrfalk var två av deltagarna.

– Vi är väldigt tacksamma över att få hit representanter från regeringskansliet. Det är ett väldigt bra initiativ och uppmuntrande för många aktörer. Reformen innebär en relativt stor förändring. Ett problem har varit att reformen har tolkats på olika sätt i kommunerna. Men jag upplever samtidigt att det blir bättre och bättre och att alla kommuner verkligen försöker, säger Maria Norrfalk.

Vad säger då de som berörs av förändringen? En av dem som fick träffa representanterna från regeringskansliet var Aset Bazarbajev, ursprungligen från Tjetjenien. Aset är numer bosatt i Borlänge där hon importerar och säljer ryska matvaror .

– Sådana här tillfällen behövs. Det känns väldigt värdefullt för mig att de tar sig tid och lyssnar på våra synpunkter. Men det var också synd att de inte hade mer tid över, säger Bazarbajev.

Mer läsning

Annons