Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsheraldikern till storms mot nya vapen

/

Statsheraldikern Henrik Klackenberg - vid Riksarkivet i Stockholm - protesterar hårt mot att dalakommunerna kommer att byta ut sina gamla kommunvapen mot en ny logotyp där en dalahäst ersätter bokstaven A.
– Att Dalarnas kommuner på detta sätt gör sig av med sin egen historia, som i vissa fall har sina rötter i medeltiden, är obegripligt, säger han.

Annons

Dalarnas kommuner kommer att ersätta sina gamla kommunvapen mot en ny och modernare ordbildslogotyp, där bokstaven A ersätts med figuren av en dalahäst. Falu kommun är först ut med att göra bytet.

Men bytet har redan vållat en hel del debatt - både bland ledande politiker och kommuninvånare.

Och nu väljer också statsheraldikern Henrik Klackenberg vid Riksarkivet - som bland annat har till uppgift att värna om det heraldiska kulturarvet - att ge sig in i debatten.

– Vad står detta tilltag för? Handlar det om en designbyrå som lyckats förföra en vilsen kommunledning, eller är det kanske en informatör som är angelägen om att sätta avtryck? säger Henrik Klackenberg.

Det är Region Dalarna som ligger bakom idén med att hitta en symbol för hela Dalarna att samlas kring. Något som i sin tur skapade formen med att byta ut A:et i kommunnamnet mot en dalahäst och byta logotyp helt och hållet.

– Men det finns ändå ingen anledning för kommunerna att samtidigt göra sig av med det heraldiska kulturarvet. Tyvärr finns det en historielöshet och okunnighet bland designbyråer och informatörer om vilka värden man har att förvalta, när man skapar en ny grafisk profil för en myndighet eller kommun, säger Henrik Klackenberg och fortsätter:

– Dalarna väljer att göra sig av med sin egen historia, vilket är obegripligt för mig. I normala fall brukar Dalarna förknippas med traditioner och en medvetenhet om kulturarvet. Här drev hembygdsrörelsen under krigsåren på och såg till att alla socknar fick heraldiska vapen. Många av dessa lever i dag vidare som kommunvapen.

Falun har ända sedan stadens tillkomst 1641 haft en symbol med ett koppartecken. Kommunvapnets nuvarande form med tre koppartecken fastställdes 1932.

– Det är för mig och många andra som arbetar med grafisk design en gåta hur en kommun frivilligt kan ersätta en vapenbild med dalahästtexter som sin symbol i den visuella kommunikationen. Hästen gör namnet svårläst, men att man inte bryr sig om kulturarvet är ännu mer oförståeligt, slutar Henrik Klackenberg.

Annons