Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statligt stöd räddningen efter räddningstjänstens extremår

Annons

Räddningsinsatsen vid den stora skogsbranden i Särna var ovanligt stor. Uppemot 300 hektar skog totalförstördes. Räddningstjänsten i Särna och Idre la ned mycket arbetstid på att få kontroll över elden. Dessutom skulle man härbärgera och föda ett 20-tal hemvärnsmän från lördag till tisdag och betala som mest fem helikoptrars flygtid.

Tack vare bidraget från staten slipper nu kommunen undan med sin "självrisk" på omkring 190 000 kronor.

Det var inte bara den stora skogsbranden i Särna som kostade pengar för räddningstjänsten i Älvdalen. Räddningschefen Jan-Olov Olsson berättar att året var ett av de mest extrema han varit med om.

Den extremt torra sommaren gjorde att man larmades till totalt 23 bränder, som ej var brand i byggnad. Av dem var 17 skogsbränder av olika storlekar. Dess-utom larmades man till 23 trafikolyckor och 14 bränder i byggnad.

- Bara i juni månad fick vi hela 32 larm, varav de flesta var skogs- eller gräsbränder, säger Jan-Olov Olsson.

I sammanhanget kan nämnas att skogsbrandflyget kostade 60 000 kronor under sommaren. Väl använda pengar, eftersom flygarna upptäckte hela 16 bränder på ett tidigt stadium, vilket betyder minskad tid och minskade kostnader för att släcka dem.

- De pengarna har vi tjänat in flera gånger den här torra sommaren.

Till tisdagen hade räddningstjänstens personal lagt ned 1 628 arbetstimmar på de totalt 130 larmen som kom till räddningstjänsten i kommunen.

När nu Jan-Olov Olsson fått de 1,5 miljonerna från staten kan han konstatera att räddningstjänsten i Älvdalen klarar sin budget på cirka 7,5 miljoner kronor. Trots det extrema året.

Senast Älvdalen fick pengar från Räddningsverket var 1995 efter de stora översvämningarna och de därpå följande invallningarna av låglänta områden vid Österdalälven i Älvdalens kyrkby.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons