Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Statistiken styr inte polisens drogarbete"

Annons

I veckan kom kritik mot polisens arbete mot narkotikan i Sverige. Det är projektet Mobilisering mot narkotika som kartlagt polisens arbete.

Polisen satsar allt mindre resurser på narkotikabrottsbekämpning. Samtidigt ökar narkotikabrotten kraftigt, enligt statistiken.

Sedan 1990-talet har antalet narkotikabrott mer än fördubblats i Sverige. I Dalarna har de anmälda narkotikabrotten blivit 50 procent fler.

Vanligast av narkotikabrotten i Dalarna är att personer anmäls för att själva ha använt droger.

Det är fel brott som klaras upp, enligt undersökningen, och polisen kritiseras för att ta missbrukare för att få upp statistiken för narkotikabrott. Sällan används polisens resurser för att jaga de som langar.

- Det stämmer inte. Man tänker inte på statistik. Att ta in missbrukare leder ofta till att fler brott klaras upp, säger en polis i Dalarna som inte vill ställa upp med namn.

- Om vi tar in en påverkad person klan det leda till en husrannsakan som i sin tur kan leda till att vi hittar stöldgods eller narkotika. Dessutom tar vi i bland DNA-prov på missbrukare som vi kan ha nytta av senare, säger polisen.

Visst händer det att samma personer tas in flera gånger. Men det är inget stort problem, enligt poliskällan.

- Det ska vara jobbigt att knarka. Det är ju förbjudet.

Att kroppsvisitera missbrukare och att ta fast knarklangare är två helt skilda jobb, menar han.

- Man kan ju inte ha uniformerad polis som ena stunden är i trafiken och sedan bedriver knarkspaning. Men vårt jobb med missbrukarna är viktigt. Många kör bil narkotikapåverkade och är en fara i trafiken. När vi tar in dem får de i bland inte tillbaka nycklarna förrän de är opåverkade.

Mer läsning

Annons