Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten sviker Dalarna

Annons

Regeringen, med näringsministern i spetsen, utlovade kraftfullt stöd till de regioner som drabbades av regementsnedläggningar.

Nu kan vi läsa i tidningarna att kommunledningen i Falun är besviken över att man endast fick fem av begärda 24 miljoner kronor till omställningsarbetet. Men jag hör ingen protest från Peter Hultqvist i Borlänge?

Att nedläggningen av Dalregementet har konsekvenser långt utanför Faluns gränser är helt klart. Och det var också draghjälp till regionen som utlovades.

Det arbete som bedrivits i kommunstyrelsen i Falun har därför varit mycket tydligt fokuserat på regionens framtid och inte på Falun som enskild kommun.

Det skrivs mycket från "höjdarna" om kraftsamling för Dalarna, men när det väl uppstår en situation där möjligheterna till resultat är stora, då lägger man locket på. Bristen på "Dalasamling" har varit total.

Hade då allt varit glömt och förlåtet om staten hade släppt till de önskade 24 miljonerna? Knappast anser i alla fall jag. Med de pengarna skapas ingen bestående utvecklingskraft i regionen.

Se bara hur regionen misslyckades med de 36 miljonerna i det EU sponsrade UPP-projektet. "Det bidde en tumme" passar nog bäst som beskrivning.

Det stora löftet var 134 nya statliga jobb. Av dessa har vi ännu inte sett ett enda. När statens representant utfrågades i fullmäktige förra våren, upprepade han flera gånger att Skidförbundets flytt inte ingick i dessa jobb. Löftet gällde uttryckligen myndighetsfunktioner i samklang med den profil Falun då hade tagit fram.

134 statliga jobb med profilen livskvalitet, hälsa och friskvård. Det borde rimligtvis innebära ett nytt utbildningsuppdrag för Högskolan Dalarna. Friskvårdskonsulenter, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, läkare.

Grundutbildningar, specialistutbildningar och vidareutbildningar alla med resurser för forskning och utveckling. Det ryms inom ramen för 134 statliga jobb.

Tio professurer, 40 doktorander, 40 lärartjänster, tio institutionstekniker, tio labbassistenter och fem administratörer lämnar 19 statliga tjänster kvar för andra uppgifter.

1 000 studenter ytterligare till regionen skulle fylla en del av alla tomma lägenheter och profilområdet skulle få en tydlig spetskompetens. Varför gör regeringen ingenting?

Är det risken att Falun gynnas framför Borlänge som gör att regionen förlorar.

Pusslet är lagt, regeringen har makten, vi väntar?

JAN LINDHOLM

Mer läsning

Annons