Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten höll på att sjabbla bort nya flygplatsen i Sälen

/
  • Trafikverket har beordrats att snabbt ge regeringen underlag så att Sverige kan be om godkännande för statstöd till flygplatsen i Sälen som både förra och nuvarande regering stöder.
  • Regionchefen Tiina Ohlsson upptäckte strax innan jul varför inte EU godkänt charterflygplatsen, vare sig departement eller Trafikverket hade lyft ett finger

Strax innan jul upptäckte Regionchef Tiina Ohlsson att handläggningen inte inletts av regeringens formaliabeslut som måste till för att vinna EU:s godkännande för det beslutade statsstödet till flygplatsen i Sälen. Nu har hon och Leif Nilsson fått fart på processen, snart två år för senat.

Annons

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

I april-maj 2014 sökte Scandinavian Mountains det formella tillståndet till charterflygplatsen i Sälenfjällen med ett köpcenter, Airportcenter. En ansökan som ingen handläggare på vare sig regeringsdepartementet eller Trafikverket gjort något åt sedan dess.

Ansökan är helt central för byggstarten för ansökan ska efter handläggning godkännas av regeringen. Efter regeringens beslut ska den gå på så kallad notifiering till EU där man i Bryssel ska ta ställning till om de 280 miljoner i statsstöd är förenligt reglerna om statsstöd. Turen till Bryssel betraktades för ett par år sedan som en formalitet som kunde ta upp till ett halvår om ingen ifrågasatte flygplatsprojektet stred mot reglerna om statsstöd.

Det var den förra regeringen som i april 2014 beslutade att gå in med en kvarts miljard i flygplatsinvesteringen. Ett beslut som nya regeringens infrastrukturminister Anna Johansson (S) stod fast vid i en interpellationsdebatt i november 2014.

Det var Region Dalarnas regionchef Tiina Ohlsson som strax innan jul förstod att handläggningen av den så kallade notifieringen inte ens inletts trots att ansökan handlade om den första nya flygplatsen i Sverige sedan Pajala 1990

Tiina Ohlsson:

– Det är ofattbart att handläggningen inte startat, jag har ingen förklaring till detta.

– Men jag hoppas att det börjar byggas i Sälenfjällen som planerat i sommar och att Scandinavian Mountains första charterplan börjar landa i december 2017 så att alla nya gästbäddar som planeras i de fyra kommunerna börjar fyllas med Europas turister.

– Ser man till hela projektet så år det inte bara en flygplats och ett köpcentrum utan också investeringar i Sälen, Idre, Trysil och Engerdal på tillsammans 10 miljarder kronor och 2000 nya arbetstillfällen, säger Tiina Ohlsson.

_ Nu jobbar vi i Region Dalarna tillsammans med Scandinavian Mountains, Trafikverket, landshövdingen och våra politiker tätt tillsammans för att snabbt lösa upp detta så att departementet får det underlag som behövs för att få fram beslutet regeringens notifiering till EU, sägar Ohlsson.

Hon och region Dalarnas ordförande Leif Nilsson (S) uppvaktat både infrastrukturministern och generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket.

På region Dalarna hoppas man nu att uppvaktningarna har satt fart på ansvariga tjänstemän.

Än tror man på Region Dalarna att byggprojektet hinner starta i sommar. Det man är rädd för är att det uteblivna och med över ett år försenat okej från Bryssel skapar sådan oro att någon eller flera privata investerare drar sig ur projektet.

Tiina Ohlson påpekar att det är många faktorer och aktörer som måste fungera som elförsörjning, vägfrågor och kommunal planläggning förutom privata projekt så det är viktigt att alla gör sitt för att undvika förseningar.

En annan tvist som Region Dalarna har med Trafikverket är statens planering av flygplatsbygget och vägflytten som inte gått hand i hand med Region Dalarna och Scandinavian Mountains planering. Men Tiina Ohlsson bedömer att man klarar flygplatsen och vägfrågan ändå efterson man måste anlägg vägomflyttningar i samband med flygplatsens förlängning så att man ändå kan klara biltrafiken mellan Rörbäcksnäs och Sälen.

Annons