Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten fick in mer skatt på alkohol än beräknat

Annons

Skatteverkets enhet i Ludvika tog för skatteåret 2005 in 10 miljarder kronor på alkoholskatterna, 160 miljoner mer än man budgeterat, men tappade samtidigt en kvarts miljard i tobaksskatt som totalt sett inbringade åtta miljarder.

- Vi hade budgeterat att få in 2,5 miljarder i skatt på öl och vi fick in 45 miljoner mer än budgeterat. Spritskatten gav 72 miljoner mer än budgeterat. Det är ganska små avvikelser i år, konstaterar Philip Stenvall på Skatteverket i Ludvika.

2004 tappade staten 700 miljoner kronor när privatimporten tog fart med generösare införselkvoter, i år så återkom konsumenterna till Sverige vad gäller en del sprit och öl.

Staten hade till följd av privatinförseln räknat ned långtidsprognosen fram till 2008 på spriten till 3,8 miljarder kronor, 400 miljoner lägre än tiden innan de generösa importreglerna infördes.

Nu höjs spritskatteprognosen för 2006 till 3,9 miljarder.

Stenvall konstaterar också att staten tar in nästan exakt så mycket man beräknat på vinskatten och det gissar han beror på att systembolagets monopol och aktiva arbete med ett bra och brett sortiment och att det är både tungt och dyrt att importera eget vin.

- Det är inte attraktivt att importera vin och detta visar återigen våra siffror, säger Stenvall.

Staten får in allt mindre på tobaksskatten.

Skatteverket hade räknat på att ta in 8300 miljoner kronor men fick bara in 8056 miljoner kronor.

- Vi har ingen riktigt bra förklaring ännu till detta, säger Stenvall som dock gissar att svenskarna är duktiga på att sluta röka och så kan rökförbudet på krogen också ha spelat in.

Skatteverket i Ludvika har under fjolåret drivit och förlorat skattemål mot snusföretagen Gustavus och Gällivare snusfabrik. Skatterevisionen ledde till att Skatteverket påförde snusföretagen tobaksskatt på 2,5 miljoner respektive 850 000 kronor. Men detta var fel ansåg länsrätten som snart väntas komma med en tredje snusdom.

Vinner dessa domar laga kraft går det att köpa skattefritt snus i Sverige om man gör sig omaket att blanda själv.

- Annars har det varit ett ganska odramatiskt år på tobaks- och alkoholskatteområdet, säger Philip Stenvall, som dock tror att mutdomarna i Systembolagsskandalen i en framtid kommer att göra att Skatteverkets personal i Ludvika får detta på sin lott.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons