Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startskott för Cristina i Argentina

Annons

En grå trist man byts mot en färgstark kvinna. Nu lanserar presidenthustrun Cristina Kirchner sin kampanj inför det argentinska valet i oktober med sikte på att ta över efter sin stillsamme make.

Precis som i grannlandet Chile ser det ut som om Argentina får en kvinnlig statschef inom kort. Cristina Kirchner håller sitt första valtal i universitetsstaden La Plata på torsdag, där hon och maken Néstor en gång i tiden studerade juridik.

Cristina anses vara en sydamerikansk Hillary Clinton. Bägge är utbildade advokater och sitter i senaten, de har makar med erfarenhet av presidentposten och beskrivs som starka kvinnor med stort inflytande över sina äkta hälfters politik. Skillnaden är att Cristina var känd långt före sin man. Hon valdes in i senaten för första gången 1995. På 90-talet var hon en av de starkaste kritikerna mot dåvarande presidenten Carlos Menem och uteslöts ur hans allians.

Cicioni menar att Argentina kommer att synas och ta mer plats på den internationella scenen om Cristina tar makten. Även om Néstor Kirchner då och då visat sitt avståndstagande mot USA och EU så har det inte lett till omfattande konflikter på samma sätt som för exempelvis Venezuela. Även i inrikespolitiken har han varit ganska duktig på att hålla sig borta från trubbel.

Det var länge tveksamt om Cristina verkligen skulle ersätta maken. Osäkerheten över hennes chanser att segra fick paret att vänta med beslutet. Enligt de senaste undersökningarna lutar det åt triumf för Cristina, åtminstone i en andra valomgång, även om regeringen är hårt pressad av korruptionsanklagelser.

Siffrorna bekymrar motståndarna som befarar att paret Kirchner ska bli en stark duo som biter sig fast vid makten under många mandatperioder genom att turas om att kandidera.

TT

Mer läsning

Annons