Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startlagen är redan antagen

Annons

Svar till Katarina Gustavsson,

den 5 januari.

Katarina Gustavsson desinformerar läsarna i sin insändare. Det finns ingen stopplag. Riksdagen beslutade i höstas om regler för entreprenörer inom vården. När antalet aktörer blir väldigt många så behövs det regler.

Inom vårdområdet har det visat sig finnas ett växande intresse för privata entreprenörer att arbeta med offentligt finansierad vård och inte bara med privat finansierad vård.

Viljan att satsa nytt kapital har varit nästan obefintlig på grund av osäkerhet och brist på regler. I huvudsak har det offentliga stått för kapitalet och de privata för driften.

För att de privata ska våga satsa kapital i offentlig vård krävs tydliga långsiktiga regler. De reglerna finns nu med miljöpartiets hjälp och vi kan kalla det för en startlag om vi vill.

Vi har lyckats skapa regler som underlättar för privata vårdföretag att bedriva privat och offentligt finansierad vård sida vid sida på affärsmässig grund. I det fallet när ett landsting vill driva ett komplett sjukhus på entreprenad säkerställer reglerna att det privata företaget inte kan göra vinst på det offentliga kapital man förvaltar under entreprenadtiden. Syftet med reglerna är även att den entreprenör som vunnit en upphandling inte ska ha några fördelar vid nästa upphandling så att landstinget verkligen kan nyttja marknaden i stället för att bli utnyttjad. Det innebär att ett litet antal tydligt utpekade offentligt finansierade sjukhus undantas från privat drift. Det öppnar en stor marknad med tydliga regler för privata företag.

JAN LINDHOLM, MILJÖPARTIST

Mer läsning

Annons