Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startar "sugg-ring"

Annons

Förutom den konventionella grisproduktionen med egna suggor, galtar och smågrisuppfödning till slaktsvin finns i dag KRAV-märkt grisproduktion och nu en sugg-ring som ska leverera smågrisar till olika lantbruk, så kallade satelliter.

Anders Michaelsson, Ansta, satsar drygt 5,5 miljoner kronor på nybyggnation, renovering och ny djurbesättning.

- Jag räknar med att vi ska vara i gång vid årsskiftet och att de första grisarna klara för leverans i maj nästa år, säger Anders Michaelsson.

Michaelsson har tidigare sysslat med konventionell svinproduktion men beslutat sig för att satsa på något nytt. Han kommer att föda upp smågrisar som levereras kontinuerligt till svinproducenter som ingår i sugg-ringen.

Han kommer till en början att hålla en egen "satellit" dit han levererar smågrisar.

- Hittills är vi två "satelliter" som föder upp slaktsvin.

Även Tomas och Vera Arkeberg i Arhyttan bygger om för att ingå länets första sugg-ring.

Förhoppningsvis ska fler lantbrukare gå med i ringen. Det finns ett fyrtiotal sugg-ringar i landet och de har klarat sig bäst ekonomiskt under den "griskris" som rått under 1990-talet, enligt Anders Michaelsson.

Till en början ska Anders hålla 470 suggor men målet på lång sikt är 1 000 suggor. Satsningen görs med stöd av Swedish Meat och Siljans Chark. Marknaden avgör priset på fläsk men Siljans Chark garanterar avsättningen.

De första bankkontakterna var sega men nu är Sparbanken med i projektet.

- Vi satsar på kvalité och riktar oss till konsumenter som är medvetna om vad de köper. Enligt en undersökning som gjorts är upp till tjugofem procent av konsumenterna kvalitetsmedvetna, säger Anders.

Han tror att svensk grisproduktion har en framtid och konstaterar att EU inför allt fler regler för exempelvis dansk grisproduktion. Den danska grisproduktionen är hårt driven vilket gäller hela Europa där antibiotika och andra mediciner utnyttjas flitigt för att ge ekonomiska resultat.

- Jag tror inte att den typen av produktion håller i längden. Det finns en gräns för hur hårt man kan driva djurproduktion, säger Anders Michaelsson.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons