Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Start för Tall Ships Race

Annons

Med dominans av tyskar och holländare gick starten för Tall Ships Race. De ungdomsstinna båtarna tampas om att hinna först till polska Szczecin.

Ett åttiotal segelbåtar och -fartyg startade på tisdagsförmiddagen. På papperet från danska Århus, men i realiteten gick startskottet knappt 30 kilometer söder om Falsterbo.

Båtarna kom i väg i solsken med sydvästliga vindar på omkring sex till sju meter per sekund.

Tall Ships Race är världens största internationella kappsegling för stora segelfartyg och har arrangerats i drygt 50 år. Minst halva besättningen måste vara mellan 15 och 25 år för att båten ska få delta. Från Århus/Falsterbo tävlar deltagarna upp till finska Kotka, nära ryska gränsen. Nästa etapp, till Stockholm, utgörs av lugnare vänskapsseglingar. Men sedan är det åter allvar på slutsträckan Stockholm_Szczecin.

Klart största fartyget är 117 meter långa ryska Sedov med en segelyta på omkring 4|000 kvadratmeter. Men jätteformat är inget måste, säger Lillian Westerberg, generalsekreterare för Tall Ships Race, före start.

Så vad vinner man? Jo, äran och lite priser. Mest prestigefyllt sägs ett silverfat vara. Det går till det fartyg som bäst främjat internationellt samarbete och visat god kamratanda. Och, betonar generalsekreteraren _ man vinner chansen att knyta kontakter innanför och över relingen. Vinnaren utses genom omröstning bland fartygens besättningar efter sista sträckan.

TT

Mer läsning

Annons