Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkvin i kalken

Annons

Oscars församling i Stockholm och Sankt Olovs församling i Skellefteå använder numera alkoholfria alternativ.

Tidningen ringde några Falu-församlingar.

- I Vika kyrka serveras det både och, men traditionellt håller vi oss till starkvin, typ Madeira, som behåller karaktären och kan korkas igen trots att flaskan öppnats.

Vikarierande kyrkoherde Tore Skytén är inte främmande för att byta till alkoholfritt - om församlingen så kräver. När kyrkan öppnar dörrar för sinnesrogudstjänst med nattvard bjuds det alkoholfritt på ojäst druva.

Kyrkoherde Anders Näslund i Falu Kristine firar nattvard med starkvin.

- Nattvardsvinet är ingen kontroversiell fråga för oss. Mellan 80 och 85 procent tar inte ens en klunk ur kalken. De doppar sitt bröd i nattvardsvinet, som dessutom blandats med vatten. Alkoholfritt, javisst, när så krävs och väljs, säger Näslund, som i sin förra församling Enviken alltid bjöd alkoholfritt.

Nyfiket ringde vi nuvarande präst, Esbjörn Eskilsson, som bevarar procenten.

- Under min tid har det varit starkvin i kyrkotrogna Enviken. De flesta doppar en kant av brödet i vinet, vilket innebär någon droppe på tungan.

I Stora Kopparbergs församling, med Aspeboda och Grycksbo, hålls det på kyrkliga traditioner. Starkvin och nattvard som på Jesus och lärjungarnas tid.

- Vi har pratat om saken och byter till alkoholfritt vid vissa tillfällen, påpekar kyrkoherde Annica Anderbrant Pehrs.

- Många som tar nattvarden skulle nog sakna vinskvätten. Alkoholfritt i en kalk och alkohol i den andra, det skulle nog bli krångligt, tror Annica Andersbrant Pehrs.

Sammantaget förstår prästerna problematiken med alkoholhaltigt nattvardsvin. Det händer att nykterhetsvänner hör av sig, men det står var och en fritt att välja - starkvara eller druvsaft.

Valfritt är det även att lägga höger hand på vänster axel och välja bort både brödet och vinet - och ändå få nattvardens välsignelse.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons