Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stärkt presidentmakt i Maldiverna

Annons

Maldivernas president Maumoon Abdul Gayoom föreföll att segra i folkomröstningen i lördags om hur landet ska styras _ en omröstning som också sågs som en fingervisning om hans eget stöd efter nära 30 år vid makten.

Valkommissionens chef K|D Ahmed Manik sade på söndagen att uppskattningsvis 61 procent av väljarna tillstyrkte det system med stark presidentmakt efter amerikansk modell _ och det system som Gayoom vill ha _ framför ett parlamentariskt styresskick av brittisk modell.

Enligt en talesman skulle presidenten senare under söndagen hålla en av sina sällsynta presskonferenser och där "utropa sin seger".

Enligt Manik kommer dock det slutliga valresultatet att dröja till åtminstone på torsdag, eftersom bråk uppstått kring en valurna.

Det provisoriska resultatet gav Gayooms parti DRP 93|042 röster (61 procent). DRP förespråkar USA-modellens presidentsystem. Oppositionspartiet MDP, som förordat ett parlamentariskt system, fick enligt Manik 57|109 röster (39 procent).

Folkomröstningen är första gången som Gayoom, som styrt enväldigt och med hårda metoder sedan 1978, utsätter sin egen makt för ett direkt demokratiskt prov.

De senaste åren har Maldiverna präglats av politiska oroligheter och allt starkare krav på reformer. Först för drygt två år sedan tilläts politiska partier att bildas, sedan Gayoom pressats att börja mjuka upp enväldet.

Presidenten lovade 2005 också att rättsväsendet och polismakten ska bli politiskt oberoende och att en ny författning ska stärka medborgarnas rättigheter. Oppositionen hävdar dock att reformarbetet går på tok för långsamt.

Maldiverna består av en långsträckt kedja av över 1|000 korallöar, varav bara ett par hundra är bebodda. De flesta av de 300|000 invånarna är sunnimuslimer.

TT

Mer läsning

Annons