Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkaste stödet för EU

Annons

Svenskarna är i dag mer positiva till EU än de varit sedan medlemskapet 1995.

De ser allt större fördelar för matpriser, ekonomi och miljö.

De slutsatserna drog statsvetarprofessorerna Sören Holmberg och Rutger Lindahl vid ett seminarium i Stockholm på onsdagen.

Enligt den nationella Som-undersökningen som genomfördes i höstas är 43 procent positiva till EU-medlemskapet och 31 procent negativa. Andelen negativa har aldrig varit så låg i Som-mätningarna sedan Sverige blev ett EU-land. Gapet har inte heller varit så stor till de positivas fördel.

Även andra mätningar de senaste åren, som Eurobarometern och SCB, pekar på en liknande trend.

En tänkbar orsak till åsiktsförändringen är att fler svenskar än tidigare ser förbättringar till följd av medlemskapet på tre områden: Livsmedelspriser, miljö och ekonomi. EU får ta en del av äran för att ekonomin går bättre och att livsmedelspriserna sjunker. Att internationella miljöproblem som klimathotet kommit i centrum tycks också gynna EU.

Fortfarande är det män, medelålders, högutbildade, invandrare, storstadsbor och sydsvenskar som är mest positiva till EU.

EU-motståndet kommer främst från kvinnor, unga, lågutbildade, LO-medlemmar, landsbygdsbor och norrlänningar.

Däremot har de som röstat på EU-kritiska vänsterpartiet och miljöpartiet blivit mer positiva än tidigare. Miljöpartiet är det parti som förskjutits mest i positiv riktning och Holmberg betecknar partiet som EU-splittrat.

Holmberg spår att Sverigedemokraterna framöver kommer att framstå som det mest EU-kritiska partiet.

Som-undersökningen har också frågat vad svenskar tycker om att Turkiet blir medlem i EU. Bara drygt tio procent tycker det är ett bra förslag, vilket komplicerar bilden av Sverige som det mest positiva landet till turkiskt medlemskap. När andra mätningar tidigare ställt den något annorlunda frågan om Turkiet i "framtiden ska vara en del av EU" så har det gett ett mer positivt resultat.

Stödet för EU:s försvarssamarbete ökar i Som-mätningen. Hösten 2006 var 40 procent för ett sådant samarbete och 24 procent emot. Rutger Lindahl påpekar dock att det inte innebär att svenskar vill ha ett gemensamt försvar. Stödet handlar om att EU-länderna ska samarbeta mer när det gäller internationella fredsinsatser.

TT

Mer läsning

Annons