Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark ska ta fram räddningsplan

Annons

Som tidningen skrev i går måste Högskolan Dalarna minska sina kostnader med 20-35 miljoner kronor de närmaste åren. De statliga anslagen är beroende av antalet studenter och hur många poäng de tar. Högkonjunktur och medvind på arbetsmarknaden bidrar nu till allt färre sökande, och årets underskott för Högskolan Dalarna beräknas bli 7,5 miljoner kronor. Allt tyder på att personalminskningar kommer att krävas.

- Alla lärosäten säger upp personal just nu. Det har varit svårt att förutse att det skulle bli så här. Antalet sökande till högskolan har blivit färre trots att ungdomskullarna har blivit större, säger Agneta Stark, rektor för Högskolan Dalarna.

Hon har sommaren på sig att hitta en plan för hur ekonomin ska komma på fötter. Just nu tittar samtliga chefer inom högskolan på hur deras områden kan effektiviseras. Vissa utbildningar, framförallt inom teknikområdet, har haft särskilt svårt att locka studenter på senare år, men Agneta Stark vill inte spekulera i var personalnedskärningarna kommer att ske.

De dubbla kostnader det innebär att ha högskolan på två orter är något som kommer att diskuteras när styrelsen sammanträder igen efter sommaren. Men att förlägga hela högskolan till en enda ort - Falun eller Borlänge - är enligt Agneta Stark inget rimligt alternativ.

- I Borlänge finns vår bästa forskning. Det är teknisk forskning med stora, tunga, krävande saker - det är inget man bara flyttar. Och till exempel mediehuset i Falun skulle man inte heller kunna flytta på. Vi kommer alltid att finnas på två orter.

Samtidigt som delar av högskolan går dåligt finns också delar som går bra. Vårdutbildningen är populär, delar av lärarprogrammet likaså, och nya mastersrättigheter i Borlänge ger hopp om framtiden. Men att "ha is i magen" och vänta ut en vändning i konjunkturen är inte aktuellt.

- Vi kan inte övervintra på något sätt. Vi måste betala ut löner hela tiden och vi får bara pengar när studenter kommer till oss. Det är allvarligt, vi ska ha en högskola i Dalarna som står på starka ben och det har vi inte i dag, säger Agneta Stark.

Högskolan Dalarnas nytillträdde styrelseordförande, Lars-Ove Staff, är försiktig med att uttala sig om vad han tror behövs för att få ekonomin på fötter. Frågan om hur man ska skära i kostnaderna ser han som hypotetisk tills man ställs inför det verkliga antalet studenter i höst.

- Men klart är att man måste rätta mun efter matsäck, och det kommer att få konsekvenser, säger Lars-Ove Staff, som anser att det nuvarande systemet med anslag per student och poäng slår alldeles för omedelbart och inte fungerar långsiktigt.

Han skulle gärna se ett närmare samarbete med näringslivet i framtiden.

- Jag vill diskutera hur man kan öka intäkterna. Det är en spännande tanke att utnyttja den enorma kompetensen som finns på institutionerna och jobba ihop med olika konsultföretag. Jag har ingen patentlösning men vi har tagit upp den frågan i styrelsen förut, och det är ännu mer aktuellt nu när man ser hur det ser ut med ekonomin.

Mer läsning

Annons