Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark misstro araber_judar i Israel

Annons

Över en fjärdedel av Israels arabiska invånare tror inte att Förintelsen någonsin ägde rum. Och nästan två tredjedelar av alla israeliska judar undviker att besöka arabiska stadsdelar.

De båda befolkningsgruppernas starka misstro, ilska och rädsla sinsemellan har kartlagts av en undersökning ledd av den ansedde sociologen Sami Smoocha vid Haifa-universitetet. 721 araber och 702 judar frågades ut, och felmarginalen på svaren angavs till 3,7 procentenheter.

Det mest dramatiska rönet var att 28 procent av de israeliska araberna inte tror på Förintelsen som en historisk sanning. Bland gruppens högutbildade var skepsisen ännu större _ 33 procent.

Enligt Smoochas analys betraktar radikala araber Förintelsen som främst en politisk företeelse, och många anser att de genom att vägra tro på den också visar sitt motstånd mot Israel.

Av de tillfrågade israeliska judarna sade 63 procent att de högst ogärna går in i arabiska stadsdelar eller städer, och 68 procent befarar att oroligheter kan utbryta bland Israels araber.

Om Israels krig mot Libanon i somras ansåg nära hälften, 48 procent, av landets araber att Hizbollahgerillans raketattacker mot nordisraeliska samhällen var berättigade, även om också många araber dog och skadades i explosionerna. Hizbollah sköt närmare 4|000 raketer mot Israel under det månadslånga kriget.

44 procent av Israels araber såg Hizbollahraketerna som en krigsförbrytelse. Samma stämpel satte 89 procent av araberna på Israels bombningar av Libanon.

Den israelisk-arabiske parlamentsledamoten Ahmed Tibi sade sig betvivla en del av undersökningens påståenden, exempelvis om arabernas tvivlande på Förintelsen. Han betecknade Förintelsen som "den värsta förbrytelsen någonsin mot mänskligheten" och sade att det är "omoraliskt" att förneka den.

TT

Mer läsning

Annons