Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark comeback av förre generaldirektören

Annons

Efter granskningen som främst Dagens Nyheter och Dagens Eko gjorde av Per Anders Örtendahl förlorade dåvarande kommunikationsministern Ines Uusmann förtroendet för honom.

Granskningen slog ned på utgifter som vägverket och dotterbolagen RST Sweden och Sweroad haft.

Utgifterna rörde tjänstebostaden i Borlänge, möbler, renovering, kontokortsräkningar, 50 felsatsade skattemiljoner i ett amerikanskt bolag, en lägenhet på Surbrunnsgatan i Stockholm och sponsring av Davis Cup och Dalecarlia cup i Borlänge.

Örtendahl avgick i april 1995, efter långa 13 år som GD. En mycket liten del av granskningen ledde till åtal. Delar av åtalet fullföljdes inte. Domen blev helt friande.

En person i Vägverkets ledning vittnade under ed att Uusmann konstaterat att han varken var kvinna eller socialdemokrat.

Försvarsadvokaten Leif Silbersky drev linjen att rättegången ägt rum av politiska skäl. Överåklagare Krister Waern svarade med att kalla Silbersky för "desperat". Uusmann ansåg att Silberskys linje var "kränkande" och vägrade att kommentera domen.

Uusmann fick inte fortsätta i regeringen, utan blev GD i Boverket. Örtendahl fick upprättelse av regeringen som under de gångna åren givit honom flera stora utredningsuppdrag.

Just nu förhandlar han för Sveriges räkning med Ryssland om flygtrafiken via Kallax i norra Sverige och tidningen når honom på ett flygplan (!) på väg till Ryssland. På frågan om sin ålder, 62 år, säger han att han egentligen inte tycker att han har något behov av att "spurta i mål" den sista delen av sitt yrkesliv.

Om sina relationer med regeringen vill han inte uttala sig. Om sina relationer med medierna säger han skrattande att han inte har några problem så länge de håller sig till sanningen.

Ines Uusmann vill han inte kommentera.

- Allt det där är bakom mig.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons