Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Står upp mot hatet: "Alla kan göra något"

/
  • Evelina Ekroth. Stockholm, 19 år.– Vi har kommit såpass långt i vår utveckling att vi inte ska hålla på med sånt där.
  • Josefine Lönn, Borlänge 19 år.– För att alla är lika mycket värda.
  • Isak Ejdemo, Falun, 17 år.– Jag säger nej för att det är självklart. Varför ska man behandla vissa människor annorlunda på grund av ursprung eller hudfärg?
  • Jan Nilsson, Stockholm, 53 år.– Det är fel och fegt. Man ska vara öppensinnig.
  • Astrid Öström, Örero, 81 år.– Jag är uppvuxen under krigstiden och är väl förtrogen med nazism som någonting skräckfyllt. Det är ingen tvekan om var jag står.
  • Margareta Odénius, Borlänge, 68 år.– Det är så skrämmande, så mycket elände. Vi är alla människor och ska ta hand om varandra. De som kommer till Sverige ska vi ta hand om och ge det bästa vi har.
  • Daniel Domert, Uppsala, 36 år.– Alla har lika stort värde. Oavsett.
  • Stefan Norström, 30 år, Göteborg.– Människan är det viktiga.
  • Erik Elbe, Borlänge, 21 år.– Alla människor bor här på jorden och den kan vi dela. Det spelar ingen roll vart man är ifrån.
  • Jimmy Findley, Borlänge, 18 år.– Att se ner på en människa på grund av hudfärg eller etnicitet är en av de mest negativa och ignoranta formerna av hat.

Tillsammans mot nazism, rasism och främlingsfientlighet. DT:s upprop "Vi säger nej" har fått stort gensvar. I Sunnansjö, där flera av ledaren inom nynazistiska Svenska Motståndsrörelsen bor, har byn slutit upp mot hatet.

Annons

– Hörni, jag vill säga det här: det här är ingenting märkvärdigt. Alla kan göra något.

Monica Larsson, boende i byn Bringsjöberg, bakar bullar igen. Det gör hon en gång i veckan. Tre timmar tar det att baka hundra bullar, diska och plocka undan. Bullarna paketeras i plastpåsar och skänks till asylboendet Tallmogården som ligger ett par mil bort.

– Om de gillar vanilj eller kanel bäst vet jag inte men alla bullar tar slut, säger Monica Larsson.

Det var på ett informationsmöte om asylboendet Tallmogården i början av november som medlemmar från Svenska Motståndsrörelsen reste sig upp och tog ordet. Det de sa fick åhörarna att häpna.

– Allt där hatet som bara... poff, poff, poff. Det är radikala funderingar de förde fram, säger Johan Hagberg, byalagets ordförande.

Byn vände sig mot hatet och främlingsfientligheten. Och asylboendet Tallmogården har fungerat bra. Johan Hagberg hälsar själv på där ett par gånger i veckan.

– Jag har fått goda vänner där. Det är otroliga livsöden man får höra om. Men de är vid gott mod med tanke på vad de gått igenom.

Johan Hagberg vill inte ta något politiskt ställningstagande och poängterar att han tycker att den extrema vänsterrörelsen inte är bättre än den högerextrema. Men han är mot främlingsfientlighet.

– Vi har en fruktansvärt dålig flyktingpolitik i Sverige. Men vi kan inte lägga skulden på flyktingarna. Det är regeringen vi ska rikta kritik mot.

Johan Hagbergs förhoppning är att allt ska fortsätta gå bra på Tallmogården.

– Vi i byn vill lämna främlingsfientligheten bakom oss, säger han.

Tyvärr kan du inte se chatten om du surfar via mobilen.

Annons