Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängt mellan 22 och 08

Annons

Akutverksamheten vid Ludvika lasarett har varit under lupp en tid. Det är konsultfirman Helseplan som har studerat verksamheten på nära håll och kommit fram till hur det den framtida akutverksamheten kan se ut.

Tre scenarier har analyserats - och dömts ut.

Däremot har Helseplan lämnat ett alternativt förslag med beskrivningen "ett närsjukhus med akutfunktion" som bygger på läkarspecialister inom allmänmedicin, geriatrik (åldrandets sjukdomar) och allmän invärtesmedicin med viss vidareutbildning.

-Vi måste spara och det går inte att snåla sig fram. Det måste till omstruktureringar, säger Jens Beronius och fortsätter:

- Inget av de tre scenarierna är någon framtidsmodell och det är inget svar på att minska kostnaderna. Vi finner att det alternativa förslaget där vi vidareutbildar personalen till generalister är den naturliga utvecklingen.

Förslaget som konsultföretaget lämnat ser ut som följer:

Närakutmottagning alla dagar 08.00-22.00 för akutpatienter med invärtesmedicinska åkommor som inte dirigeras direkt till Falun och för akuta primärvårdpatienter från tätorten Ludvika.

Ambulansmottagning klockan 22.00-08.00 för ambulansfall som inte skickas direkt till Falun (i undantagsfall kända patienter som inte behöver ambulanstransport). Mottagningen bemannas via vårdavdelningen där läkarbemanning utgörs av jourhavande "generalist".

Vad alternativet skulle innebära i besparingar är ännu oklart. Klart är i alla fall att landstingsstyrelsen ska ta ställning den 30 januari och rapporten ska behandlas av landstingsfullmäktige den 13 februari.

På tisdagen informerades fack och personal. Av de minskande budgetramarna drar man i rapporten slutsatsen att antalet anställda måste minskas.

-Det här är en omvälvande förändring, om det blir verklighet, säger Jens Beronius, närsjukvårdschef i Ludvika om förändringarna som rör hela Västerbergslagens närsjukvårdsområde.

Närsjukhuskonceptet a la Ludvika tror Beronius kommer att bli en modell för andra närsjukvårdsområden. Det tror även chefen för landstingets närsjukvård, Claes-Göran Björck.

- Vårt uppdrag är att få ekonomin i balans under 2007 men det är ett tydligt beting redan i år. Vi måste genomföra besparingar så snart det är möjligt, säger Björck.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons