Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängt apotek upprör långshyttebor

Annons

Någon ersättare har inte hittats, eftersom det för tillfället råder brist på farmaceuter i hela landet.

Långshytteborna får sätta sig i bilen för att åka till Hedemora om de behöver hämta ut medicin eller köpa huvudvärkstabletter. Men för de som inte kör bil kan situationen bli besvärlig.

- Det borde finnas medicin för folk. Jag tycker att Apoteket bör hitta en ersättare. Det är riktigt dåligt. Pensionärer måste nu åka in till Hedemora för att få ut medicin, säger Peter Persson, som tidningen träffar utanför apoteket i Långshyttan.

Men att hitta en ersättare är lättare sagt än gjort. Ulf Persson, områdeschef för Apoteket i södra Dalarna och norra Västmanland, berättar att han utan framgång har ringt till åtskillga apotek för att hitta en ersättare.

- Det råder brist på farmaceuter i hela landet. Jag har ringt omkring 30 samtal men inte hittat en enda ledig farmaceut.

Carina Berglund, som bor i Långshyttan, åkte till Hedemora igår för att köpa huvudvärkstabletter.

- Om de ska stänga apoteket tycker jag att de borde ha ett ombud hos vilken man kan hämta ut medicin.

Orsaken bakom apotekets stängande är sjukdom.

- Det fanns ingen möjlighet för oss att förute detta. Vi har fyra sjukdomsfall som plötsligt rasat. Det är ren otur att vi måste hålla stängt. Vi höll apoteket i Långshyttan öppet en vecka med extrainkallad personal. Jag tycker inte att det är någon katastrof. Vi har ett stort apotek i Hedemora. Det här är något som händer kanske var femte år, säger Ulf Persson.

Vårdcentralen vid apoteket drabbas inte.

- Vi har försett vårdcentralen med medicin och den extrakostnad det innebär står vi för, säger Ulf Persson.

Inom kort går många av landets farmaceuter i pension. Men någon kommande brist är det inte frågan om, säger Ulf Persson.

- Nej, det är det inte, eftersom det för tillfället utbildas ett stort antal farmaceuter vid landets högskolor och universitet. När de kommer ut kommer behovet av farmaceuter att tillgodoses, säger han.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons