Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängd tv trotsar via internet

Annons

Regimkritiska tv-stationen RCTV i Venezuela använder internet för att kringgå förbudet att sända över marknätet.

Stationen har förvandlat sig till en piratstation genom att visa sitt nyhetsmagasin El Observador morgon, middag och kväll via YouTube, uppgav anställda på fredagen. YouTube är ett nätverk där man kan sprida sina videoinspelningar.

Grannlandet Colombias internationella tv-kanal Caracol reprissänder i sin tur El Observador vid midnatt måndag till söndag tillsammans med internetradiostationer, som huvudsakligen är verksamma i Miami i Florida.

Sändningarna över internet har dock förvandlats till ett krig i cyberrymden eftersom hackare försöker störa RCTV den vägen.

Hackare som stödjer RCTV tar samtidigt till andra metoder. Venezuelas justitieombudsman German Mundarain får sin dator bombarderad med förolämpande brev för sin vägran att hjälpa 200 fängslade demonstranter, som polisen gripit den här veckan.

Till slut kollapsade datorn, något som Mundarain sade var avsiktligt sabotaget.

Medan RCTV trotsar de venezuelanska myndigheterna fortsätter demonstrationerna på huvudstaden Caracas gator för och emot sändningsstoppet i hemlandet. Tusentals studenter lyckades på fredagen kringgå polisens avspärrningar och nå fram till parlamentsbyggnaden. De förnekade att deras avsikter med protesterna mot stängningen var subversiva, som myndigheterna säger.

Tidigare i veckan har tusentals studenter runt om landet demonstrerat mot president Hugo Chávez vägran att återge RCTV sändningstillståndet, som gick ut den 27 maj. Han motiverade det med att stationen deltog i en konspiration för att störta honom.

TT

Mer läsning

Annons