Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämningsfullt på middag

Annons

Det var 103 niondeklassare som på onsdagskvällen tog plats vid dukade långbord på Cozmoz i Borlänge. Just på Cozmoz har middagen arrangerats i fyra år nu, men traditionen går längre tillbaka än så.

Middag för niondeklassare har serverats sedan Jakobsgårdsskolan byggdes i början av 1980-talet och betraktas som ett bra alternativ till balen. Mat, dryck och fest - helt gratis.

- Tidigare höll vi till i matsalen. Men det här är mycket bättre, säger hem- och kostkunskapsläraren Annika Sundberg och blickar ut över ett Cozmoz upplyst av stearinljus.

Stämningen vid borden var hög och under kvällen avnjöts en trerättersmeny. Skaldjurssallad till förrätt, skinka och/eller kalkon med potatissallad som huvudrätt och fruktsallad med grädde till efterrätt. Detta att sköljas ner med valfri mängd läsk.

För serveringen stod skolans åttondeklassare. Ett roligt, men inte helt stressfritt uppdrag.

103 hungriga nior på festhumör krävde snabb service. Faten fick inte gapa tomma.

- Nästa år är det min tur. Då blir jag serverad, säger åttondeklassaren Angelica Nordén längtansfullt, och ställer ner ett tungt fat med färsk frukt på buffébordet.

Mellan de olika rätterna bjöds det på underhållning på hög nivå. Vad sägs om dansuppvisning, livemusik, disco, allsång, lärarspex och stipendieutdelning?

Allt under en och samma kväll, på ett Cozmoz som ingen gick oberörd ifrån. Timmen innan midnatt avslutades kalaset och 103 niondeklassare började sakta men säkert dra sig hemåt. Alla i perfekt "adjö-jag kommer sakna dig-men visst ses vi igen"-stämning...

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons