Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ upp på integrationen!

Annons

En viktig väg till integration i det svenska samhället för invandrare går genom de människor som redan bor här. I dag upplever många svenskar och invandrare att det är svårt att komma i kontakt med varandra.

För att underlätta detta har kommunens invandrarenhet och Gemensamma krafter tagit initiativ till ett projekt med vänkontakter.

Det är ett lovvärt initiativ. Kontakten mellan svenskar och invandrare som bor i Borlänge är oerhört viktig för integrationen, och för att invandrarna snabbt ska kunna lära sig språket med mera.

Alla invandrare borde förstå att om man umgås med svenskar och skaffar kontakter bland dem, då lär man sig språket - och alla oskrivna regler som finns i ett samhälle.

Utan att kunna språket blir det jättesvårt att anpassa sig i det svenska samhället.

I september 2003 var det 23 invandrare som deltog i ett projekt, som skulle hjälpa arbetslösa invandrare att få arbete. Men tyvärr är det bara två av dem som fått jobb, eftersom många av de invandrare som deltog i projektet inte hade tillräckliga kunskaper i svenska.

Detta visar att det är jätteviktigt att man kan såväl svenska språket som hur det svenska samhället fungerar innan man söker arbete.

För mig, och förmodligen de flesta som bor här, är det värdefullt med en personlig kontakt som kan förklara hur det nya samhället fungerar - vad det ställer för krav och vad det har att erbjuda.

Jag hoppas att de flesta är optimistiska inför Vänkontakt. Ju fler som ställer upp på på projektet, desto större chans har vi att lyckas med integrationen för alla de invandrare som bor här.

Jag håller tummarna för att projektet lyckas och leder fram till något bra för alla Borlängebor, både gamla och nya.

ABSHIR MUUSE CADAAN

Mer läsning

Annons