Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stakgården har blivit en samlingsplats för bygden

Annons

Stakgården har anor från före 1750, då soldaten Jan Ersson Stake byggde gården.

Hans fosterson Jan Hansson övertog gården när Stake dog, och hans ättlingar fortsatte att bebo gården.

Lumsheden låg på den tiden längs stora vägen mellan Falun och Gävle, alldeles i närheten av länsgränsen. Precis på metern mitt emellan Borgärdet och Ovansjö kungsgård. En vägsträckning som redan under medeltiden troligen användes för tunga transporter vintertid.

Vägen byggdes på 1600-talet genom tvångsdagsverken av bönderna i byarna. Ett jobb som nästan skapade uppror, och som ledde till att tre bönder i Svärdsjö blev dödsdömda - men så småningom benådade.

Från 1648 infördes en förordning om att gästgiverier och skjutsplikt skulle införas med två mils mellanrum längs de stora vägarna.

Gästgivarna var skyldiga att mot betalning låta resande med pass utfärdade av landshövding eller hans ombud få skjuts till nästa gästgiveri.

I Lumsheden blev Gästgivarsgården det första gästgiveriet. Men uppgiften flyttades sedermera mellan gårdarna.

1824 övertog Stakgården skjutsskyldigheten och gästgiveriet. Men när Gävle-Dala järväg byggts blev verksamheten inte längre lönsam, och 1878 upphörde skjutsplikten.

Men mycket intressant hann hända under åren. Bland annat kom Karl XIV Johans sarkofag fraktandes förbi Lumsheden 1856.

- Den fraktades på kälkar från Älvdalen till Riddarholmskyrkan i Stockholm, berättar Barbro Lindahl, som förestår gården idag.

Det var tunga doningar i Älvdalsporfyr. Kistan drogs på en släde och locket på en.

- Bara locket vägde över tre ton, och drogs av 70 man. För kistan hade man 120 man, som var hopkopplade i långa led. Alla övernattade i Lumsheden.

1964 övertog kommunen Stakgården, och byggde pensionärslägenheter i huvudbyggnaden. Gästgiveriet blev terapilokal.

1999 tänkte Falu kommun sälja Stakgården.

- Men Barbro räddade gästgiveriet åt den hembygdsförening vi bildade för att fungera som samtalspartner till kommuen, berättar Alf Blomström. Kommunen visste inte byggnadens bakgrund. Men det visste Barbro.

Sedan 1999 hyr nu hembygdsföreningen gästgiveriet och det fungerar jämte Åsgården, skolan och lanthandeln som en av flera samlingsplatser för de cirka 230 personer som bor i byn. Sommartid är det caféverksamhet i lokalerna.

Lumsheden har för övrigt en egen hemsida; www.lumsheden.se.

En mycket fin och detaljerad hemsida om allt som rör Lumsheden.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons