Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stafettläkarnotan blir 52 miljoner

Annons

I år väntas stafettläkarna kosta landstinget 52 miljoner kronor.

- Men det går åt rätt håll hela tiden, anser Ingalill Persson, (s), ordförande i landstingsstyrelsens verksamhetsutskott.

Problemet är att det fortfarande är svårt att hitta läkare som vill ha fasta jobb på en del av länets vårdcentraler, inte minst i Borlänge.

- Det finns ett underskott på bland annat allmänläkare här i landet. Hur vi än anstränger oss har vi svårt att få fram läkarna, säger Ingalill Persson.

Sedan länge är också brist på bland annat psykiatriker, urologer och geriatriker.

Förra året satsade landstinget 70 miljoner kronor på inhyrda läkare och året innan över hundra miljoner kronor. Men landstingspolitikern Lars Wennås (fp) tycker att kostnaderna minskar för långsamt.

- 52 miljoner kronor i år är 52 miljoner för mycket, säger han.

- När man öppnar för stafettläkare sanktionerar man ett system där professionen får härja fritt med kostnader och löner. Landstinget Dalarna måste göra mer konkret för att lösa situationen, fortsätter Lars Wennås.

Enligt Ingalill Persson jobbar landstingsledningen hårt med frågan. Bland annat genom att vara mycket rädd om de läkarstuderande som kommer till Dalarna för att göra sin AT- och ST-tjänst.

- Och vi har ständigt krokarna ute för att klara ut situationen. Men för patienternas bästa måste vi under tiden använda oss av stafettläkare säger Ingalill Persson.

I Borlänge blev läkarbristen på vårdcentralerna riktigt akut förra året. För att få någon ordning på det hela har man tagit in stafettläkare på bland annat Jax och Kvarnsvedens vårdcentraler. Räknar man in läkare under utbildning, är tio av 28 läkartjänster på Borlänges vårdcentraler fortfarande vakanta.

- Läkarbemanningen är inte tillfredställande, men inte heller katastrofal, beskriver Ingalill Person läget i Borlänge i dag.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons