Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsarkitekten går över gränsen

Annons

I fem år av pendlande Tommy Ek från Tällberg till Stockholm och arkitektutbildningen på Kungliga tekniska högskolan. Till slut bestämde han och hustrun sig för att flytta till Dalarna och Tällberg.

- Vi har varit här mycket på barnens sommar och vinterlov, så vi kände väl till bygden och tyckte att barnen skulle gå i skolan här, säger Tommy.

Det var 1990, och Tommy arbetade på arkitektkontor, både i Falun och Borlänge, innan han tog tjänsten som stadsarkitekt i Rättviks kommun.

- Det är inte ett lätt arbete, det gäller också nu för tiden att ha en oerhörd koll på de lagar och regler som gäller. I mitten på 80-talet arbetade jag för polisen i Stockholm med juridiska frågor, så därifrån har jag haft mycket hjälp.

Tommy Ek har arbetat som stadsarkitekt i Rättvik sedan 1994, och "Vackert Rättvik" var ett projekt som han steg rakt in i.

- Vi har haft en bra planverksamhet i kommunen de senaste åren. Vi har levererat omkring fem detaljplaner per år som är laga kraftbundna, och det är mycket bra, säger Tommy.

Rättviks kommun har haft gemensamma detaljplaner med två statliga verk, Vägverket och Banverket.

- Det är jättebra att det varit så, för arbetet går mycket lättare när man sitter tillsammans och tittar på hur saker och ting kan fungera. Inte minst området kring samhället och stationen med järnvägen och riksvägen som går igenom, säger Tommy.

- Det har varit många som velat komma på besök och titta hur vi har arbetat, och det är kul. Det har också drivits en forskning om hur man kan arbeta tillsammans när man har två statliga verk som blandas in, säger Tommy.

Tommy Ek slutar den första mars i år, och det nya arbetsområdet stavas Leksand och Gagnef, där han kommer vara biträdande stadsarkitekt.

- Jag har bott i Tällberg hela tiden och har verkligen trivts att arbeta i Rättvik. Men nu kom det ett tips om arbete i Leksand som jag inte kunde stå emot. Det är ett lite större arbetsområde det handlar om i Leksand och Gagnef, och så spelar lönen en roll också. Det sticker jag inte under stolen med, säger Tommy.

- Det är just ingen skillnad på arbetsläget i Rättvik och Leksand, men det lockade i alla fall. Leksand och Gagnef har många projekt på gång, så det ska bli intressant. Och jag bor i Leksand och känner mig hemma där och kan bygden, så det är en fördel också, avslutar Tommy Ek.

CHRISTIAN LARSEN

Mer läsning

Annons