Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städrabatt skapar mängder av företag

Annons

Det nya skatteavdraget för städning och barnpassning har skapat en rejäl ökning av nya tjänsteföretag, visar TT:s genomgång.

Från den 1 juli blir det möjligt att få göra skatteavdrag för att få hjälp med städningen i hemmet eller andra så kallade hushållsnära tjänster. Skatteavdrag medges med halva kostnaden. Totalt kan en person köpa hemtjänster för 100|000 kronor per år. Ett hushåll med två vuxna och ett hemmaboende barn över 18 år kan därmed köpa exempelvis städ- och trädgårdstjänster för hela 300|000 kronor per år.

Kravet är att tjänsten utförs av en person eller ett företag med F-skattsedel.

Många företag hoppas på en blomstrande marknad vilket syns i statistiken. Inom områdena städ och sociala tjänster har Skatteverket till och med mars i år fått in 467 ansökningar om F-skattsedel, en ökning med 20 procent jämfört med samma period i fjol.

Statistiska centralbyråns siffror visar samma tendens. Från och med årsskiftet och till och med första veckan i maj hade 488 företag tillkommit inom städbranschen varav en del tidigare kan ha varit vilande. Det är en ökning med 37 procent jämfört med samma period förra året.

Det har även dykt upp flera sajter på internet som erbjuder förmedling av olika sorters tjänster.

TT

Mer läsning

Annons