Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städpersonal i Mora protesterar mot facket

Annons

På onsdagen var större delen av Idre Städ AB:s personal samlade i arbetslokalen i Mora för att gemensamt protestera mot fackets agerande.

Fastighetsanställdas förbund menar att semestertillägget betalats ut på ett felaktigt sätt. Det leder till att de anställdas möjlighet att ta ut semesterledighet minskat. Förbundet hävdar vidare att Idre Städ AB bryter mot kollektivavtalet och kräver 20 000 kronor i skadestånd till var och en av de anställda, samt 150 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet.

Idre Städ AB har 22 anställda. De flesta av dem var samlade på onsdagen för att protestera mot fackets påståenden.

Till att börja med hävdade samtliga att de alltid fått semester efter önskemål. Det har aldrig varit några problem.

Den som så önskar har fått semesterersättningen vid varje månadsutbetalning.

- Vi kan faktiskt hantera våra pengar, vilket inte facket tycks tro.

Det är två av de anställda som som finns namngivna på stämningen till Arbetsdomstolen. Av naturliga skäl fanns de inte närvarande på onsdagen.

- Det märkliga är att vi är åtta fackanslutna. De två som står namngivna på stämningen har deklarerat sin uppfattning, men vi sex övriga har inte ens tillfrågats av facket. Vi känner oss helt överkörda, förklarade en av Idre Städs fackligt anslutna.

Gemensamt ville de församlade deklarera att de har en jättebra arbetsgivare i Günther Persson som äger företaget.

- 310 000 kronor, som facket kräver, är pengar som inte finns. Det innebär att vi samtliga mister våra jobb om den här snedvridna processen lyckas. Redan nu har Fastighetsanställdas förbund helt ogrundat svartmålat Idre Städ AB. Det är djupt olyckligt eftersom vi har den bästa tänkbara arbetsgivaren, deklarerade de anställda med eftertryck.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons