Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städjobbet som gör folk sjuka

Annons

- De är till och med världsledande på sjukskrivning, säger Fastighetsanställdas avdelning 13:s förhandlare Rolf Kvarnefjord.

Tidningen har granskat sjukskrivningarna bland de företag som är verksamma i länet och som har mer än hundra anställda. I topp på den listan hamnar städföretaget ISS Facility Services AB, som finns på flera orter i länet.

Varför det är så? Yvonne Celsing, personaldirektör på ISS Sverige förklarar det med att arbetet är kroppstungt.

-Men vi har satt in insatser för att få ned sjukskrivningarna, förklarar Celsing.

Under förra året vidtogs åtgärder, enligt Celsing. Ett nytt kontrakt skrevs med företagshälsovården Previa, vilket ska vara bättre än det tidigare. Och för att undvika vanliga skador samarbetar ISS även med hälsvårdsföretaget "Trygg rygg".

Men om åtgärderna hunnit göra skillnad, får vi inte svar på nu. Siffrorna håller på att sammanställas, meddelar Yvonne Celsing.

Av företagets totala sjukfrånvaro på 13 procent är 74 procent långtidssjukfrånvaro på mer än 60 dagar.

Fastighetsanställdas förbund, som representerar 127 medlemmar i ISS i Dalarna, har en hel del att säga om städföretagen i allmänhet och ISS i synnerhet.

- Jag och Per-Arne Hammarström från förbundet och ISS regionchef för Norrland träffade i veckan de 22 städare vi har på ABB i Ludvika. Jag bad dem som trivdes och har en bra arbetsmiljö att räcka upp handen så att chefen skulle se. Inte en hand kom upp.

- Jag förstår varför. ISS tar alla rekord när det gäller sjukskrivningar och dålig arbetsmiljö. Städföretagen accepterar inte att vi har tidlön och har slutat med ackordslöner. De utökar hela tiden städområdena.

Städområdena är nu så stora att Kvarnefjord jämför med Kajsa Bergkvist. Är hon i riktig toppform kan hon göra 2,08 och det har hon gjort en gång. Är hon det minsta ur form klarar hon det inte.

-Jag frågar arbetsgivarna varför hon inte klarar det varje gång. Det är samma sak när man lägger på städerskorna fler och fler kvadratmeter. Är det en gynnsam dag klarar hon det men oftast inte. Då betalar kroppen detta med sjukskrivning som följd, säger Rolf Kvarnefjord .

- Städning är ett lågstatusyrke, ett skitjobb där folk sliter ut sig och blir slut i förtid. Sedan får samhället ta över ansvaret och ta hand om de utslitna. Sådana arbetsplatser ska vi inte ha i Sverige, anser Kvarnefjord.

ISS hamnar långt ner på listan när tidningen jämför medellönen bland de större arbetsgivarna.

BO JOFFER DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons