Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stabilt läge hos företagarna

Annons

Enligt utskick från Bolagsverket för Ludvika kommun år 2005 blev det 100 nyregistrerade företag och 48 företag som avregistrerades.

I den sistnämnda gruppen ingår företagare som pensionerat sig, en klick med konkursade företag och avregisteringar av andra skäl.

Det blir alltså ett netto på 52 företag.

Jämför man det med hur det såg ut året innan startade 84 nya företag i Ludvika, medan 21 gick i konkurs och 54 upphörde. Det blev ett netto på 12 företag i Ludvika.

- Att bara titta på vad som hänt under ett år ger ingen rättvis bild. Men tittar man på hela 2000-talet är det en uppåtgående trend. Det finns många faktorer som påverkar, arbetsmarknaden spelar in och vi har två aktörer för nyföretagande, Stiftelsen jobs and society och nyföretagarådgivare hos arbetsförmedlingen, säger näringslivschef Jan Björnehaag.

Om du skulle ge tips till en person som är villig att starta ett företag vilken bransch är framåt?

- Det är mycket teknikutveckling, men främst besöksnäringsområdet som är intressant. Inom turismen finns en stor potential. Besöksnäringen växer drygt tre procent per år sett ur ett EU-perspektiv, det är snabbast växande marknaden.

I Smedjebacken har antalet nystartade företag varit 43-45 per år under de tre senaste åren, men antalet avregistrerade företag har skiljt sig en del.

Vi vänder oss till Nyföretagarcentrum i Ludvika och Smedjebacken där Lars Fors är anställd som rådgivare:

-Jag har siffror för 2005 som visar på 105 startade företag i Ludvika, varav 43 aktiebolag, och i Smedjebacken blev det totalt 24 företag, varav tio aktiebolag. Av dessa fick totalt 43 hjälp utav oss, säger Lars Fors.

-2005 var en uppgång i Ludvika och nedgång i Smedjebacken. I Smedjebacken var det en peak 2004 och 2005 blev mer av ett normalår.

Redan det första kvartalet 2006 har Lars Fors märkt av ett större intresse jämfört med motsvarande period i fjol.

- Utvecklingen är positiv och 2006 har förutsättningar för att bli ett bra år, säger han.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons