Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stå för sin vittnesutsaga

Annons

Svar till Elof Roos, 19/7:

Mot mitt inlägg för en lag om att underlåtenhet att ingripa, när någon hotas till liv och hälsa ska kriminaliseras, replikerar Elof Roos i en insändare att det är för komplext att genomföra.

Det är dock inte svårare att genomföra än att Frankrike, Norge och Finland infört en civilkuragelag och de redovisar goda erfarenheter av den!

Elof Roos tror att vi alla har en "inbyggd mekanism" så att vi bistår en människa i nöd utan att det är lagtvång på att ingripa. Jag hoppas och tror detsamma, men i praktiken är det många som inte ingriper. Nu senast visat i rättegången mot de misstänkta förövarna av dödsmisshandeln av Marcus Gabrielsen på Kungsgatan i Stockholm. Ingen ingrep och vittnena var inte beredda att i rättegången stå för sina ursprungliga vittnesuppgifter. Resultatet blev ett års fängelse för den som medgivit sparkar mot magen, men ingen kunde fällas för att ha tagit livet av Marcus Gabrielsen.

Jag tror att en lagstiftning skulle främja att fler gör vad de kan, till exempel att stå för sin vittnesutsaga. Det handlar inte om att göra mer än man fysiskt förmår.

Kristdemokraternas förslag om en civilkuragelag stämmer också väl med min syn på medborgarskap. Att vara medborgare handlar inte bara om en lista av rättigheter. Även skyldigheter måste vara med, annars är det inget helt medborgarskap.

ULRIK LINDGREN (KD) RIKSDAGSMAN

Mer läsning

Annons