Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSU tappar medlemmar

/
  • Kontrar. Att vi har mycket diskussioner i SSU är ett bevis för att organisationen är levande och demokratisk, säger Viktor Zackrisson, ordförande SSU Dalarna.
  • Kritisk.
  • Peter Hultqvist intervjuvas. Foto: Mattias Nääs

Annons

I går började årets SSU-kongress i Örebro. Samtidigt delade Peter Hultqvist ut stark kritisk mot SSU:s styrelse.

– Ständigt pågår det någon form av bråk. Är det inte om pengar så är det om ledarfrågan. Partiet behöver ett ungdomsförbund som har en bred och bra ungdomsverksamhet. De här bråken ger en negativ bild utåt.

Vad menar du med ständigt?

– Det har bråkats av och till i flera år. Bo Bernhardsson (s) och Jan Nygren (s) från partiet gick in och arbetade i SSU ett tag och då blev det tillfälligt bättre. Men ansvaret för att hålla ordning faller ytterst på styrelsen. Det går inte att värva nya medlemmar om man inte har en bra verksamhet att erbjuda medlemmarna.

Vilket ansvar har partiet?

– Vi måste tala klartext och sätta gränser.

Viktor Zackrisson, ordförande för SSU Dalarna, menar att medlemsrasen beror på en negativ mediebild.

– Det har varit väldigt mycket negativa skriverier i media de senaste två åren. Så mycket bråk har det inte varit, nu till kongressen så har vi två kandidater och vill man se det som bråk kan man göra det. Jag ser det som ett bevis på att demokratin fungerar.

Finns det ingen sanning bakom den negativa mediabilden?

– Jo, vi har ju haft mycket problem. Fusket med medlemsregistret och Anna Sjödin-historien bland annat.

Kommer ni att försöka få bättre ordning nu?

– Absolut. SSU Dalarna ser kongressen som en nystart för hela förbundet. Vi måste bli bättre på att bedriva verksamhet och få ut vårt budskap.

Hur ska det gå till?

– Vi kommer att ha en rad uppstartsmöten för nya medlemmar, där vi ska erbjuda kurser. Det drar i gång i början av september.

Om läget inte blir bättre ser Peter Hultqvist en alternativ lösning: att starta egna arbetsgrupper i för ungdomar i arbetarkommunerna. Men han är inte beredd att själv gå in och stötta ungdomsförbundet.

– Jag kommer inte att ta på mig något sådant uppdrag. Men vi kommer att diskutera den här frågan i partiet.

Mer läsning

Annons