Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSAB satsar stort i äldsta byggnaden

Annons

- Det är viktigt att alla investeringar blir så energieffektiva som möjligt. Volymmässigt är det här inte någon av våra större investeringar just nu, cirka 20 miljoner kronor, men oerhört betydelsefull, säger Tomas Hirsch, energichef vid SSAB.

I kompressorcentralen tillverkas den tryckluft som används lite överallt i SSAB:s produktionsprocess, framförallt till reglerutrustning, för att åstadkomma mekanisk rörelse.

- Vi måste kunna lita på den anläggning som levererar vår tryckluft. Om tryckluftsanläggningen stannar så stannar också vår produktion tämligen snabbt, säger Tomas Hirsch.

Det är Atlas Copco som levererar den nya kompressorcentralen, som bland annat består av två oljefria turbokompressorer. Avtalet med SSAB innebär att Atlas Copco äger anläggningen och tar hela ansvaret för allt från investering till drift och underhåll.

- Avgörande för affären var att Atlas Copco kunde presentera en energieffektiv lösning där vi tillsammans kunde räkna hem den totala kostnaden i relation till det höga elpriset, säger Tomas Hirsch.

När den nya anläggningen tas i bruk till sommaren så innebär det samtidigt att den äldsta byggnaden i företaget åter kommer att användas för verksamhet.

Byggnaden, som är cirka 8x15 meter, har använts som lagerlokal under lång tid. Tomas Hirsch berättar att den finns med på ritningar från 1878 och att den troligen byggdes ungefär vid samma tid som företaget grundades i mitten på 1870-talet.

- På den tiden användes byggnaden som blås- maskinshus, vilket är ungefär samma sak som en tryckluftskompressor, fast med lite lägre tryck, säger Tomas Hirsch.

CLAES HUSAHR

Mer läsning

Annons