Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSAB satsar på miljön

Annons

Den nya färgen testas för att se hur den klarar väder och vind. Provytor finns på västkusten, i Florida och inne på fabriksområdet i Borlänge.

Hittills ser det väldigt lovande ut.

-Vi planerar en provkörning på linje under hösten, säger Per-Erik Sundell, ansvarig för färgutvecklingen vid SSAB Tunnplåt.

Om allt går bra tror han att den nya färgen kan vara kommersiellt gångbar om ett par år. Den måste ha minst lika bra prestanda som den som används idag. Det ska också vara ekonomiskt lönsamt.

-Vi lackerar 55 miljoner kvadratmeter varje år i Borlänge och Finspång, berättar Per-Erik Sundell.

Lacken är idag lösningsmedelsburen. Lösningsmedel förångas och återanvänds därefter som bränsle. Men det blir ett dyrt bränsle, och ju mer lösnings-medel som kan tas bort, desto bättre.

-En viktig miljöaspekt är att färgen som vi har idag är baserad på råojla. Det vi jobbar med nu är växtoljor. Det blir en bra miljöprofil. Miljö är fortfarande en stark utvecklingsfaktor.

Den lösning man jobbar med, kallas även biodiesel. Den förångas inte som dagens lösnings- medel, utan blir fast på plåtytan som en del av färgskiktet. Per-Erik Sundell hoppas att den nya färgen ska få stor betydelse i framtiden. På flera sätt. Ekonomiskt och miljömässigt.

SSAB är Sveriges största färgförbrukare, kanske den största i Norden. Samarbetet mellan företaget, KTH, Lantmännen och färgtillverkare kan verka som en något udda konstellation. Men här kommer hela kedjan med. Från de odlande bönderna, till de tillverkande företagen och till slutanvändaren SSAB Tunnplåt.

Per-Erik Sundell är inte ensam om att utveckla SSAB Tunnplåts färger. Fyra anställda jobbar långsiktigt. 13 personer jobbar med kontinuerliga uppgraderingar och förbättringar samt kvalitetskontroll.

-Vi har 300 kulörer i produktsortimentet. Ett 60-tal står det mesta av produktionen.

Det som målas används bland annat som tak, fasader och stuprör.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons