Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSAB hoppar av löneförhandlingar

Annons

SSAB Tunnplåt beslöt att hoppa av förhandlingarna och lägga ut potten generellt till metallkollektivet. Detta då företaget anser att det inte går att komma längre i förhandlingarna.

Järnbruksklubben känner stor besvikelse över detta, men anser att det är meningslöst att driva frågan vidare till central förhandling.

-Det är ingen vits, det skulle bli ett spel för gallerierna och vara att ödsla med tid. De centrala parterna har kommit överens om en central pott, konstaterar Conny Carlsson, vice ordförande i Järnbruksklubben.

Den nya lönen kommer denna månad, det retroaktiva betalas ut i augusti. Bland medlemmarna är irritationen stor och en del har talat om aktioner. Budskapet från Conny Carlsson är att freds- och arbetsplikt råder, då det finns ett gällande avtal. Han kan dock inte utesluta att besvikelsen leder fram till spontana aktioner.

- Om det händer något så lär det märkas, säger Conny Carlsson och bekräftar att det finns många knutna nävar i byxfickorna, på företaget.

Det gör det också vid SSAB i Luleå. Där känner klubbledningen oro över att medlemmarna ska genomföra aktioner. Reaktionerna är starka. Samma ilska finns i Borlänge.

- Vi har fört fram att företaget går väldigt bra. Våra gubbar och gummor i verksamheten har utvecklat sin kompetens och sitt engagemang. Men företagsledningens uppfattning är att metallkollektivet inte är värda mer än ett påslag på 470 kronor i månaden.

Företaget och facket hade helt olika syn på hur en uppgörelse skulle se ut:

-Det blir på samma sätt som i Luleå. Vi är oense. Företaget lägger ut ensidigt. Vi har försökt med en massa varianter. De har i princip stått fast vid sin första lösning.

Han riktar ingen kritik mot de lokala förhandlarna för företaget:

- Det är företagsledningen som ska klä skott för att man inte vill belöna sina arbetare.

I förra veckan utpekade näringslivstidningen Dagens Industri företaget SSAB som "börsens storfavorit". Under det första halvåret har aktien stigit med 41,8 procent.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons