Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSAB gör rekordvinst - men säger upp 400

Annons

Orsaken är att vinstmålet ska höjas, bland annat genom ökad produktivitet och en översyn av organisationen. Personalminskningen, som beräknas innebära en besparing på 200 miljoner kronor, ska ske på frivillig väg.

- Det går väldigt bra för SSAB just nu, men i övermorgon kan det vara lågkonjunktur och därför måste vi se till att vi är konkurrenskraftiga även då. Därför är det rätt tid att göra förändringar nu när vi tjänar pengar, säger divisionchef Göran Carlsson, SSAB Tunnplåt.

-Vi har kontinuerligt minskat antal medarbetare under de senaste tio åren och det känns bra att vi även denna gång ska försöka klara det med frivillig avgång, säger han.

Han poängterar att det ännu inte är bestämt var besparingarna ska ske.

- Det kan bli mer på ett ställe och mindre på ett annat, det beror helt på vilka lösningar vi väljer. Men jag kan säga så mycket att det inte handlar om att flytta tjänster mellan orter.

SSAB:s informationschef Ulrika Ekström bekräftar att personalminskningen ska bygga på frivillighet.

Både tjänstemän och kollektivanställda berörs.

- Minskningen ingår i vårt generations- och kompetensväxlingsprogram och vi ser över hela vår organisation.

-En ganska stor del av våra medarbetare är på väg mot pensionsåldern, säger hon.

Under våren är det tänkt att ett program med åtgärder ska ligga klart för facket att ta ställning till.

- Vi har inte ännu brutit ner det här ort för ort eller tittat närmare på olika funktioner, det arbetet börjar nu och sedan får vi se vad det innebär, säger Göran Carlsson.

Ola Parten, ordförande för tjänstemannaklubben Sif vid SSAB i Borlänge, hoppas och tror att det går att få bra överenskommelser om det blir fråga om personalminskningar i Borlänge.

- Vi har en fin tradition inom SSAB, där ingen på många år fått avsked när personalstyrkan har minskat, utan vi har alltid hittat lösningar med någon form av åtgärdsprogram, säger han.

Sture Bergvall, Metalls ordförande vid SSAB Tunnplåt i Borlänge, säger till TT:

-Man bedömer att personalminskningen ska kunna ske på frivillig väg. Vi ska göra en egen bedömning och sedan blir det en förhandlingsfråga.

CLAES HUSAHR

Mer läsning

Annons