Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSAB ger sig inte i naturgasfrågan

Annons

-Man är emot naturgas. Det tycker vi är väldigt synd, säger Tomas Hirsch, energichef hos SSAB Tunnplåt.

Det här betyder inte att bolaget ger upp sitt arbete för att få naturgas. SSAB kommer att vända sig till Eon för att höra om energibolaget är villigt att fortsätta.

Högst på önskelistan för SSAB står, som tidigare, en röranslutning till Borlänge. Tomas Hirsch säger att bolaget kan tänka sig en annan lösning. Oljekommissionen skrev att den föredrar att naturgas fraktas i flytande form med båt, järnväg eller bil framför ett fast pipelinesystem. Det skulle göra att företagen inte låser fast sig vid det fossila bränslet naturgas.

Hirsch säger att det är möjligt att bolaget skulle kunna använda naturgas som fraktats via båt och järnväg. Men det skulle behövas stora investeringar.

Nils Persson, kommunalråd i Borlänge, är inte pigg på en lösning där mer gas skickas på järnväg.

-Vi har dåliga erfarenheter av detta i Borlänge. Gasololyckan för ett par år sedan kunde ha slutat med en rejäl smäll, säger Nils Persson.

Samtidigt vill han nå ett avgörande i energifrågan eftersom både SSAB och Kvarnsvedens pappersbruk behöver mycket energi.

- Ska vi trygga jobben så behöver vi trygga energin, säger han.

Lillian Lundin, länskonsulent hos Naturskyddsföreningen, är nöjd med att Oljekommissionen inte ville se en utbyggnad av nätet. Hon hade helst velat se ett ännu tydligare ställningstagande mot gasen.

-De stänger inte dörren helt mot fossil gas, vilket vi velat se. Vi vill ha biogas som produceras och konsumeras i närområdet, säger Lundin.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons