Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSAB-anställda får 30 000 kronor i bonus

Annons

Tidigare har vinstandelen betalats ut tre år efter bokslut. Nu kommer de anställda att få den direkt efter årets slut.

Annika Andersson har arbetat på SSAB i elva år. Hon tycker att det är mycket mer värt att få pengarna direkt.

- Vi ska renovera köket hemma. Min man jobbar också här så det blir en del pengar. Vi slipper ta lån, säger hon.

Olof Faxander, vd för SSAB, säger till Dagens Industri att förändringen görs för att de anställda ska kunna se en tydligare koppling till företagets resultat.

- Faxander kanske har en ärlig mening men det skulle egentligen ha blivit noll kronor eftersom vinstdelningen var från 2002. Folk hade blivit förbannade och jag tror att ledningen ville komma bort från det, säger Conny Carlsson, vice ordförande för Järnbruksklubben.

Om vinstandelen kommer att ses som lön, vilket den inte har gjort tidigare, så blir den bland annat pensionsgrundande. Många anställda hör av sig till Conny Carlsson och undrar hur mycket de kommer att få kvar efter skatt.

- Jag kan inte säga hur det blir men jag tror att det kommer att beskattas som lön. Och i så fall är det ju positivt, säger Conny Carlsson.

1994 införde SSAB vinstdelningen till sina anställda. Det sades då att systemet inte skulle ha någon inverkan vid löneförhandlingar.

- Så har det inte blivit. Vid löneförhandlingar argumenterar ledningen för vinstdelningen. Det måste ses som skilda delar. Faran för oss anställda är ju de år som det går dåligt för företaget, säger Conny Carlsson.

Förra året fick de anställda 24 000 kronor, men i år har alltså vinstdelningen höjts med 6000 kronor.

De senaste tre åren har det gått riktigt bra för SSAB. Handelsbanken förutspår att aktieägarna kommer att få en generös utdelning till våren. Tre miljarder kronor förväntas delas ut.

JOHANNA BJÖRKLUNDS

Mer läsning

Annons