Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spyor och urin för fred och kärlek

Annons

En ljuvlig morgon, åh så skönt! Måste medge att natten varit lite stökig, men bor man mitt i stan får man stå ut med det ibland. Och vad gör man inte för lite fred och kärlek, som nattens övningar visst var vigda åt?

En morgonpromenad som alltid, för att se staden vakna, alltid samma procedur, varje dag i mina 60 år i staden.

Alltid lika, men just den här dagen ovanligt olika. Det första som slog emot mig när jag öppnade porten var stanken, denna stickande genomträngande nästan outhärdliga stanken av urin.

Ja, det är urinen som genomtränger alla andra lutker, spyorna och ölskvättarna kommer liksom lite i skymundan. Men tro mig, "i skym undan" luktar också, ovanligt mycket.

Så, denna morgon, förvandlades min alldeles vanliga port till pissoar och kräkshörna, allt i namnet av fred och kärlek.

Jag tar de första stegen ut på gatan, i det som för mig nu blivit en ny värld. Välkommen till misären! Jag börjar känna mig allt annat än fredlig och kärleksfull när jag möts av ett oräknerligt antal ölburkar, spritflaskor, papper, matrester, mera spyor och urinindränkta husfasader. Allt annat än fredlig...

Jag möter folk på gatan, alla ser lika fundersamma ut, någon skakar på huvudet. För fred och kärlek ska stadskärnan visst fått ett lyft, folk ska ha lockats ner på stan för att uppleva det som faktiskt finns, det som en gång var Borlänge, det vill säga innan Kupolen kom till världen.

Visst är tanken fin, Borlänge kan vara vackert och kanske kan man locka folket att återvända... men, på riktigt...

Hur har man tänkt nu? Eller rättare sagt vem har inte tänkt?

En festival som mestadels utspelar sig på kvällen, några rallare som drar från stad till stad och en morgon så skräpig och illaluktande att till och med kråkorna vänder på rygg.

Ja, det skriker verkligen: Välkommen till Borlänge! Efter artiklar i tidningen och ursäkter från arrangörer skulle detta lilla misstag vara överspelat, och visst kan saker glömmas bort.

Men utmärkelser gör det lite svårare att glömma. 2006 års kulturpris i Borlänge går tydligen till de freds- och kärleksspridande arrangörerna som förvandlar Borlänges gator till illaluktande bajamajor. Grattis!

Vilket oerhört bra val...

S B J

Mer läsning

Annons