Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprittillverkare i kampanj - mot sprit

Annons

Alkohol beräknas vara en direkt bidragande orsak till en fjärdedel av de ungefär 600 dödsolyckorna i trafiken varje år.

I dag är det FN:s världshälsodag, där trafiksäkerheten står i centrum. Det är också i anslutning till denna dag som Diageo, världens största tillverkare av alkoholdrycker, drar i gång kampanjen. Detta med hjälp av t-tröjor med texten "Tycker du jag är snygg? Då bör du nog ta en taxi hem", affischer och drinkunderlägg med budskapet att inte dricka om du ska köra bil.

- Att dricka i samband med bilkörning är något vi starkt tar avstånd ifrån och på alla sätt vill motverka, säger Fredrik Erlandsson från Diageo.

Kampanjen kommer att genomföras på krogar i Sälen, Åre och Vemdalen under påsklovet - den första i sitt slag i Sverige.

- Det kanske låter märkligt i mångas öron att vi som säljer och producerar alkoholdrycker gör detta. Men vi vill absolut inte att någon kör bil efter att ha konsumerat alkohol. Vi vill med kampanjen undvika de traditionella pekpinnarna och i stället försöka få mottagaren att själv förstå riskerna och låta bilen stå.

- Vi har haft liknande kampanjer i andra länder tidigare. Och den här kampanjen kommer att få uppföljare. Efter utvärdering av den här kampanjen ska vi bestämma oss för en kampanj till sommaren, säger Erlandsson.

Att välja fjällvärlden för kampanjen var ganska naturligt, enligt Erlandsson.

- Många människor besöker ju fjällen under påsk. Det handlar om semester, skidåkning, god mat och after ski. Vi vill uppmana folk att tänka efter så man inte sätter sig i bilen efter att ha druckit alkohol vid after skin.

Så vissa av kroggästerna kommer att uppmanas att helt avhålla sig från att dricka alkohol och i stället vara ansvarsfulla nyktra bilförare.

Jesper Wallin på HC tycker att det är ett bra initiativ:

- Ja, verkligen. Det är bra att branschen tar tag i det här problemet också. Vi kommer att göra vårt för att budskapet ska nå fram under helgen som kommer. Personalen kommer bland annat att bära den här t-tröjan.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons