Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprit i toppstugan?

Annons

Vad tycker du?


Romme Alpin har idag tillstånd att servera alkohol i restaurangen, nedanför backarna. När kommunen tog beslutet häromåret var det omdebatterat. Socialdemokraterna och moderaterna sa ja - övriga partier nej.

Inför den här vintern byggs en toppstuga - en stor investering på ett flertal miljoner kronor. Topp-stugan får eget kök och skidanläggningen vill nu även ha tillstånd att få servera alkohol i nybygget. I normala fall hade det inte varit några problem att få ett utökat tillstånd.

Men i det här fallet är det bäddat för en ny debatt, om idrott och alkohol.

Miljökontoret och polisen godkänner ansökan och har inga invändningar. Men socialnämndens kansli tycker att det vore olämpligt att servera alkohol i toppstugan, och föreslår att nämnden ska säga nej.

Enligt kansliet kan "det med stor sannolikhet antas" att den skid-åkare som besökt toppstugan och som konsumerat en alkoholdryck kommer att åka skidor ner för någon av backarna.

-Denna alkoholpåverkade skidåkare är då en latent fara för alla andra skidåkare som befinner sig i samma backe, menar nämndens kansli.

Och pekar på att en av samhällets grundläggande alkoholpolitiska värderingar är att idrott och alkohol inte hör ihop, och att alkohol inte ska serveras där ungdomar brukar samlas.

-Det är också viktigt att bilda opinion för alkoholfria um- gängesseder, särskilt bland unga och i idrottsliga sammanhang.

Socialnämnden ska ta ett beslut om Romme Alpin vid sammanträdet på torsdag.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons