Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprängdåd nära Röda moskén

Annons

Vid en explosion på en marknad i närheten av Röda moskén i Pakistans huvudstad Islamabad omkom ett tiotal människor och många skadades. Explosionen utlöstes av en självmordsbombare, sade en säkerhetskälla enligt AFP.

Stadens förvaltningschef sade att minst 13 personer hade dödats och ytterligare 50 skadats. Självmordsbombaren sprängde sig bland en grupp poliser och de flesta av dödsoffren var enligt tjänstemannen poliser.

I dag öppnades Röda moskén till fredagsbön ett par veckor efter armens stormning. Genast blev det bråk. I samband med bönen jagade arga män bort imamen som tillsatts av president Pervez Musharrafs regim. Hundratals tidigare studenter från moskéns koranskola ropade dessutom slagord mot presidenten och knuffade ut journalister ur byggnaden.

Radikala islamister ockuperade moskén och började måla väggarna i dess originalfärg rött. De drabbade samman med polis, som använde tårgas mot de stenkastande demonstranterna utanför moskén.

I islamisternas belägring och arméns stormning av moskén tidigare den här månaden dödades över 100 personer. Skotthålen är nu överlappade, mattor utbytta och byggnaden ommålad i persikofärgad.

Islamabads Röda moské var skådeplats för en veckolång dramatik i början av juli, då talibanska troende belägrade moskén och krävde att islamska sharialagar införs i Pakistan. Regeringstrupper stormade slutligen moskén.

Arméns stormning drog i gång en våg av förmodade hämndaktioner, våldsdåd som har tagit mer än 200 människoliv.

Säkerhetspådraget var stort inför fredagsbönen. Långt in på torsdagskvällen pågick röjningsarbetet i och kring moskén.

Fredagsbönen skulle ledas av imamen Mohammad Ashfaq. Han deklarerade inför bönen att han inte tänkte följa regeringens anvisningar för bönestunden. Men han fann ändå inte nåd hos de radikala studenter som valde att köra ut honom.

Regeringen följer utvecklingen i Röda moskén, uppgav en talesman för inrikesdepartementet.

TT

Mer läsning

Annons