Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sporten får pris för bästa hockeytext

/
  • PÅ HEMMAPLAN. Ejendals arena är hemmaplan för Leksands IF och samtidigt något av hemmaarena för Ronnie Carlsson, Thomas Lind och Henrik Schmidt i Dalarnas Tidningars sportredaktion. Foto LARS DAFGÅRD.

Annons

De är experter på svensk hockey. Och superkunniga på dalahockeyn. En av dem har till och med haft titeln "Leksandssupporter" i telefonkatalogen. Men då bodde han i Stockholm. Nu skriver de om hockey på våra sportsidor. Och de gör det så bra att de får en fin utmärkelse.

Leksands IF åkte ur elitserien i hockey förra våren. De annars superlojala fansen var kritiska mot både spelare och klubbledning.

Då bestämde sig vår sportredaktion för att ta reda på vad det var som gått fel i den legendariska hockeyklubben.

Våra reportrar och hockeyexperter Thomas Lind och Henrik Schmidt ägnade några dagar åt uppdraget.

De pratade med nära hundratalet människor i, och utanför, klubben. De intervjuade före detta spelare och de pratade med nuvarande spelare. De kartlade klubbens ekonomi och den omfattande spelarkarusellen.

När de någon gång misströstade om slutresultatet eldade sportchef Carl-Johan Goth på lite extra.

Fotografen Johan Lundahl och redigeraren Ronnie Carlsson kopplades in i projektet och det fick mer och mer den tydliga form som det sedan presenterades i för läsaren. Det blev "Leksandshjärtat" och det blev sex hela sidor i tidningen, med publicering strax innan påsk.

Det blev fart på telefoner och i mailboxar på redaktionen. Många, många ville vara med och debattera Leksandshockeys kollaps. Så småningom lyckades våra reportrar också locka ut klubbledningen på plan med deras förklaringar.

Nu har tidningen fått pris för Leksandsgranskningen. Den har valts ut till en av de allra bästa sporttexterna förra året och publiceras i boken "Goda nyheter," som ges ut just i dag.

"Goda nyheter" kommer ut en gång om året med nya teman för varje år. Avsikten är att

uppmärksamma god journalistik. En kunnig jury väljer ut de bästa texterna. 350 bidrag tävlade den här gången. 35 blev utvalda.

- Den här texten förtjänar verkligen att prisas. Det är ett också bra betyg till hela Dalarnas Tidningars sportredaktion, säger en stolt sportchef Carl-Johan Goth.

- Vi slår vakt om dalasporten. Det är, framför allt, den vi speglar på våra sidor. Och våra läsare är värda att vi anstränger oss lite extra för att undersöka vad som händer utanför arenor och planer.

I början av maj tar tidningens sportjournalistik ytterligare några steg framåt. Den blir både lite gladare och lite bitskare. Sportchefen utlovar också fler större granskningar. Nästa projekt handlar om en rejäl djupdykning i en sport där Dalarna haft stora framgångar, till och med vunnit OS-medaljer. Fortfarande vill många unga ge järnet i den här sporten. Men de håller inte måttet. Dalarnas Tidningars sportredaktion undersöker varför.

Fakta Vinnargänget

  • Vinnare: Thomas Lind och Henrik Schmidt, reportrar, Johan Lundahl fotograf, Ronnie Carlsson, redigerare
  • Hockeyålder: Hög, har sammanlagt bevakat och skrivit om flera tusen hockeymatcher
  • Bästa arenan: Dött lopp mellan Ejendals och Löfbergs Lila i Karlstad. Och FM Matsson för stämningens skull
  • Bästa pausmaten: Kokt korv
  • Favoritlag: Hemligt

Mer läsning

Annons